Izvor: B92 | Petak, 23.12.2016.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Test krvi će predvidjeti opasnost od srčanog udara

(Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)
Običan test krvi može da identifikuje kod pacijenta rizik od srčanog udara 15 godina unaprijed, otkrili su britanski naučnici.

Test koji košta 6 EUR, a rezultat se dobije za 30 minuta, moći će da pomogne ljekarima da uoče pacijente kojima će pomoći lijekovi ili promjena životnog stila da sačuvaju život.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 17,3 miliona osoba godišnje umre od posljedica srčanog udara. Mnoge od ovih smrti uzrokovane su životnim stilom pacijenata, među kojima je ispijanje alkohola, pušenje, dijete i vježbe. Pacijenti obično ne reaguju dok ne osjete znakove upozorenja.

Kada je srčani mišić oštećen ispušta protein zvani tropinon u krvotok. Test krvi se već koristi u bolnicama za brzo dijagnostikovanje da li je neko doživeo srčani udar. Ali nova studija koja je sprovedena na univerzitetima u Edinburgu i Glasgovu, sugeriše da se troponin test može koristiti za detektovanje ranih znakova prije nego što neko doživi srčani udar i oboli od nekih srčanih oboljenja.

Tim koji je radio istraživanje kazao je da je potrebno uraditi još nekoliko testova kako bi se ovaj način testiranja uveo u regularnu praksu i pomogao u prevenciji srčanih oboljenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.