Izvor: Tanjug/Beta | Petak, 23.12.2016.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uvode se upravnici, stanari bez novih troškova - Evo kako je Srbija regulisala pitanja stanovanja i održavanja zgrada

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade - Skupštinu stanara i upravnika zgrade.

Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari među sobom ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije. Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će na određeno vrijeme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, a profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla, što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, biti donijeti za nekoliko mjeseci.

Kako je još navela, cilj zakona je da bude obezbijeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi, najprije radi bezbjednosti građana.

Kada je riječ o troškovima održavanja zgrada, za građane neće biti novih troškova u odnosu na ona sredstva koja su do sada izdvajali za te namjene kao stanari.

Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave. Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Predviđeno je da vlada, radi unapređenja i sprovođenja stambene politike, donosi Nacionalnu stambenu politiku i akcioni plan za njeno sprovođenje. Zakon uređuje upravljanje zgradom i održivi razvoj stanovanja, koji podrazumijeva unapređenje uslova stanovanja građana i očuvanje stambenog fonda, uz unapređenje energetske efikasnosti.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.