Izvor: eKapija | Petak, 23.12.2016.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mineco Group nastavlja milionska ulaganja u BiH - Otvaranje rudnika Geomet kod Olova početkom 2017.

Britanska kompanija Mineco zadovoljna je rezultatima postignutim u BiH i u regionu Zapadnog Balkana u 2016. godini, s obzirom na to da su u potpunosti ispunjeni planovi proizvodnje u rudnicima olova i cinka u kojima posluje samostalno ili sa partnerima, kao i da su u završnoj fazi pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada (Srbija) i rudnika Olovo kod Olova u BiH.

Mineco je u 2016. ostvario rast i napredak u svim segmentima poslovanja, a prije svega u razvoju novih projekata. Osim redovnih ulaganja radi unapređenja i održavanja proizvodnje u njihovim oknima i pogonima, milionska sredstva su takođe uložena na pripremu za puštanje u rad probne proizvodnje u Bosilegradu i Olovu, a otpočeti su geološko-istraživački radovi nedaleko od Foče, radi ovjere rudnih rezervi olova i cinka.

Paralelno, cjelokupan projekat izgradnje male hidroelektrane na rijeci Drinjača (pritoka Drine) u RS je uspješno završen i građevinski radovi će krenuti početkom 2017. godine, kada klimatski uslovi postanu povoljni. Vrijednost projekta MHE Medoš One, instalisane snage od 4,71 MW i godišnjom proizvodnjom od 18 miliona kWh je blizu 10 mil EUR, a priključenje na mrežu je planirano za prvo polugodište 2018. godine. Time se privredna djelatnost Mineco Grupe proširuje na polje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

- Nakon četiri godine razvoja projekta i pripreme podzemnih objekata, rudnik Geomet kod Olova u BiH takođe će biti otvoren početkom 2017. godine gde će se obavljati eksploatacija rude ceruzita (oksidna forma olova). Ovaj rudnik, u koji je Mineco investirao više od milion dolara samo posljednjih 12 mjeseci, zapošljavaće do 200 ljudi kada bude u radio u punom kapacitetu. To će biti prvi izgrađeni rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BiH poslije 30 godina - rekli su iz Mineca.

Minecov rudnik Gross kod Srebrenice takođe bilježi uspješno poslovanje. Sa proizvodnjom od oko 330.000 tona rovne rude, Gross je i u 2016. premašio rekordne rezultate iz prethodne godine, što predstavlja povećanje proizvodnje od preko 180% od 2007. godine kada je potpisan Ugovor o koncesiji. Iako se tim ugovorom Gross obavezao da tokom 30 godina trajanja koncesije investira 28 mil KM, taj iznos je usljed ambicioznih planova za razvoj i modernizaciju rudnika premašen još 2015. godine.

- Tokom 2016. je investirano više od 3 mil KM dok je prijedlog ulaganja u 2017. godini oko 5,25 mil KM. Od 2007. do danas, Gross je na ime koncesione naknade uplatio oko 9,75 mil KM u budžet Republike Srpske, dok je samo tokom 2016. na ime raznih poreza i doprinosa uplatio dodatnih više od 5,2 mil KM. Visok stepen društvene odgovornosti se ogleda u pruženoj podršci mnogobrojnim ustanovama, društvima, klubovima i lokalnoj zajednici uopšte sa ukupnim davanjima od oko 530.000 KM - rečeno je iz Mineca.

Istraživanja širom Evrope

Ovogodišnje rezultate Mineco Group je krunisao pokretanjem i učešćem u naučno-tehnološkom programu u okviru Horizont 2020 aktivnosti Evropske komisije, čiji je glavni cilj povezivanje nauke i privrede. Mineco će kao dio konzorcijuma zajedno sa Univerzitetom iz Eksetera raditi na pronalaženju tehnološki najboljih i investiciono dobrih rješenja za manja nalazišta mineralnih resursa širom Evrope.

Očekujući kontinuitet uspješnog poslovanja i u narednoj godini, Mineco će nastaviti započeti investicioni ciklus u namjeri da zadrži status Grupe kao najznačajnijeg direktnog investitora u rudarstvo regiona zapadnog Balkana iz privatnog sektora. U prilog tome ide podatak da od 2004. ukupna ulaganja članica Mineco Grupe u regionu premašuju 64 mil USD (od toga 9 miliona u 2016.).

- Interesovanje stranih investitora za razvoj rudarskih projekata u regionu su u porastu i taj trend će se s velikom vjerovatnoćom nastaviti. Mineco će u tome učestvovati, poštujući sve visoke standarde bezbjednosti na radu, zaštite životne sredine i uopšte principe društveno-odgovornog poslovanja - zaključili su u ovoj britanskoj kompaniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.