Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.12.2016.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2016: Edin Hrnjica

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Edin Hrnjica
Direktor ProCredit banke Edin Hrnjica dio je ProCredit porodice još od 1998. godine. Mijenjanje poslova u strukturi banke pomoglo mu je da brzo uči i napreduje, te postaje član Uprave ProCredit banke 2009, a tri godine kasnije njen direktor.

Završio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Pitali smo Edina Hrnjicu, šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2016. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- ProCredit Bank kroz svoje poslovanje podržava rad malih i srednjih preduzeća. Osim prilagođenih bankarskih usluga privrednicima, Banka nastoji da obezbijedi adekvatnu promociju klijenata na lokalnom, regionalnom i grupacijskom nivou kroz B2B događaje. Događaj koji bi izdvojili kao događaj godine jeste upravo B2B događaj koji se održao u Solunu, početkom maja ove godine. Okupili smo više od 600 kompanija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Rumunije, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine. Naša Banka, kao članica ProCredit Grupacije, je bila jedan od domaćina B2B događaja. Predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća iz BiH su dobili priliku da se na jednom mjestu sastanu sa potencijalnim poslovnim partnerima iz 10 zemalja Jugoistočne i Istočne Europe i dogovore buduću poslovnu suradnju. Sve prethodno navedeno zaista govori o važnosti pomenutog događaja i zašto je isti ProCredit događaj godine.

PROMAŠAJ GODINE

- Tržište na kojem poslujemo je zaista turbulentno i nepredvidivo, te svaki dan donosi neku novu poslovnu borbu. Jedan od većih promašaja ove godine, a koji je uticao podjednako i na banke i na privrednike, je svakako stavljanje Bosne i Hercegovine na listu visokorizičnih zemalja sa svim posljedicama koje okarakterisani visoki rizik nosi kao što su npr. otežano poslovanje privrednika jer im se uskraćuje plaćanje, otežano poslovanje banaka sa korespodentnim bankama i slično.

LIČNOST GODINE

- U ProCredit Bank se svakodnevno susrećemo sa "ličnostima godine". Mi smatramo da je ličnost godine u Bosni i Hercegovini privatni preduzetnik. Smatramo da svi privatni preduzetnici zaslužuju tu titulu ukoliko uzmemo u obzir da konstantno rade na unaprijeđenju svog poslovanja kroz nove proizvodne linije, izvoz i slično, a u isto vrijeme se bore sa tržištem, konkurencijom, plaćaju sve poreze i doprinose, te naposlijetku investiraju u ljudske resurse kroz kontinuirano zapošljavanje i edukaciju.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- U februaru ove godine naša zemlja je predala aplikaciju za pristup EU, a u septembru je taj isti zahtjev prihvaćen, za članstvo u Evropskoj uniji, i dat je nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH. Ovo će u mnogo čemu olakšati posao našim privrednicima, potpomoći širenje biznisa, stvoriti prilike za osvajanje novih tržišta i slično. Na svima nama je da našim privrednicima damo podršku za širenje poslovanja.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Mala i srednja preduzeća, posebno izvoznici, su žila kucavica naše ekonomije. Samim tim podrška izvoznicima i investitorima bi trebala biti centralni dio aktivnosti svake države i vlade. Nažalost, ponekad se stiče dojam da su aktivnosti koje podržavaju SME sektor nedovoljne i to je ono što bi mi u ProCredit Bank okarakterisali kao nedostatak i nešto čemu bi državni organi trebali u budućnosti posvetiti više pažnje.

ŠTA OČEKUJETE U 2017. GODINI?

- Zdravlje i sreća na privatnom i poslovnom planu je svakako nešto što očekujemo i svima želimo. Što se tiče naše banke, ProCredit Bank će i dalje nastaviti podržavati privrednike u BiH, kroz njima prilagođene moderne usluge i događaje koji će im omogućiti umrežavanje. U 2017. godini nastavit ćemo sa unaprijeđenjem koncepta Zona 24/7 koji će privrednicima pružiti dodatne usluge, pored mogućnosti obavljanja osnovnih bankarskih transakcija. Privrednici će i dalje moći primati novac iz inostranstva bez naknada na svoj račun, a povoljne cijene međunarodnog platnog prometa izvoznicima će omogućiti da budu konkurentniji bez razmišljanja o troškovima ovog tipa.

Tu je naravno i InnovFin garantna linija koja će svim privrednicima bez dovoljno kolatera pružiti mogućnost dobijanja finansijskih sredstava. Tu je naravno i neizostavna ponuda namijenjena stanovništvu za investicije za rješavanje stambenog pitanja (kamatna stopa od 4,7%). Osim toga, očekujemo i pozivamo sve mlade ljude da se prijave za učešće u našem program zapošljavanja "ProCredit Entry Programme" i dokažu sebi i svima da su pokretačka snaga koja zaista može doprinijeti svim promjenama u 2017. godini i dalje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.