Izvor: eKapija | Utorak, 20.12.2016.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dedić traži povećanje podsticaja za 2017. - Nacrtom budžeta predviđeno 65,7 mil KM

(Foto: kovop58/shutterstock.com)
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, povodom procedure usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2017, apelirao je da se povećaju sredstava za podsticaje u poljoprivredi.

– Dug za poticaje naslijeđen iz ranijih godina stvara velike probleme u poljoprivredi i nameće se potreba za saniranjem ovog duga izvan redovnih planiranih sredstava za poljoprivredu u budžetu Federacije BiH – poručuje ministar Dedić.

Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je 15. decembra 2016. godine Nacrt budžeta Federacije BiH za 2017. godinu. U ovom prijedlogu koji treba proći javnu raspravu predviđeno je 65,7 mil KM za podsticaje u poljoprivredi. Međutim, kako se navodi, ova sredstva nisu dovoljna da bi se izmirile nagomilane obaveze.

Ministar ističe da je po stupanju na dužnost 1. aprila 2015. godine zatekao dugove od cca 50 mil KM, ali da je u proteklom periodu kroz naknadne kontrole i provjere kao i izmirenja dijela dugovanja, dug smanjen na cca 20 mil KM.

Ministar Dedić, takođe, smatra da se dugovanja iz ranijeg perioda trebaju razdvojiti od redovnih podsticaja u budžetu te očekuje da poslanici i delegati prilikom razmatranja budžeta FBiH za narednu godinu podrže mogućnost revolving kredita kod Razvojne banke, radi osiguranja redovnosti mjesečne isplate podsticaja u poljoprivredi.

– Krajnji cilj je da sredstva planirana u Nacrtu budžeta za 2017. godinu od 65,7 mil KM budu usmjerena isključivo za poljoprivrednu proizvodnju u narednoj godini i podršku kapitalnim investicijama, što bi uveliko pomoglo poljoprivrednicima – istakao je Dedić.

Dodao je da će se novim softverskim rješenjem za obradu novčanih poticaja u poljoprivredi uspostaviti moderan informacioni sistem kojim će se povećati efikasnost, ekspeditivnost i transparentnost, te uz otvaranje kreditne revolving linije kod Razvojne banke Federacije BiH osigurati mogućnost redovnih mjesečnih isplata poticaja.

– Na taj način mogli bismo očekivati da se uz isplate plata budžetskim korisnicima isplaćuju i poticaji poljoprivrednim proizvođačima, a Ministarstvo bi osiguralo sredstva za plaćanje kamata po ovoj revolving liniji – rekao je Dedić.

Ministar je pozvao na zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se navedena rješenja usvojila prilikom donošenja Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.