NavMenu

Uzgoj ribe u RS u porastu - Očekivana proizvodnja u 2016. iznosi 25,2 mil KM

Izvor: Glas Srpske Utorak, 20.12.2016. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: ivanovskyy/shutterstock.com)
Proizvodnja ribe u RS je u blagom porastu u odnosu na isti period lani, a tehnologija uzgoja i prerade nimalo ne zaostaje za trendovima Evropske unije.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da očekivana proizvodnja u ovoj godini iznosi 3.155 tona, vrijednosti 25,24 mil KM. RS se može pohvaliti geografskim, hidrološkim, klimatskim i ekološkim uslovima za proizvodnju ribe, a najzastupljenije vrste su kalifornijska pastrmka i šaran.

- U ovoj godini se očekuje povećanje proizvodnje pastrmke za oko 4%, dok će šarana i ostale ribe biti za 8% više nego lani - rekli su u Ministarstvu.

Podsjećaju da je proizvodnja ribe i ribljih prerađevina više godina bila jedina grana u proizvodnji hrane u kojoj se ostvaruje pozitivan bilans i visok procenat pokrivenosti uvoza izvozom.

- Riba i prerađevine od ribe su, osim mlijeka i mliječnih proizvoda, jedini proizvodi životinjskog porijekla iz RS i BiH koje možemo izvoziti u EU i gdje imamo u potpunosti zadovoljene evropske standarde - istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da je prema podacima o prodaji na domaćem tržištu, te uvozu i izvozu u prošloj godini, potrošnja ribe u Srpskoj iznosila dva kilograma, a ribljih prerađevina 0,2 kilograma po stanovniku.

Direktor preduzeća Butrex-ribarstvo iz Trebinja Veljko Buđen ističe da, zahvaljujući pomoći koju imaju od Vlade RS i resornog ministarstva, opstaju u proizvodnji ribe, koja je, kako kaže, uz ostale grane poljoprivredne proizvodnje budućnost Srpske.


- Ovogodišnja proizvodnja pastrmke u našim ribnjacima dostići će 800 tona, što nas svrstava na treće mjesto među proizvođačima na Balkanu - rekao je Buđen.

Dodaje da svu ribu izvoze na tržište Srbije, Crne Gore i Makedonije, a u planu je i povećanje proizvodnje.

Sportski ribolov

U Ministarstvu kažu da u RS ima ukupno 51 ribarsko područje, a administrativne granice lokalnih zajednica su istovremeno i granice ribarskih područja, kojima upravljaju sportsko-ribolovna udruženja.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.