NavMenu

Od putarine na autoputu Banjaluka-Gradiška očekuje se 3,6 mil KM - Prihodi veći za 27% nego lani

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 19.12.2016. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: Bullstar/shutterstock.com)
Od naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška do kraja godine moglo bi se sliti oko 3,6 mil KM, što je za 27% više nego lani, podaci su preduzeća Autoputevi RS.

Do povećanja prihoda došlo je zbog većeg broja vozila, a uglavnom se radilo o automobilima.

- Najviše vozila na autoputu Gradiška - Banjaluka zabilježeno za vrijeme praznika, kao i u sezoni godišnjih odmora, posebno vikendima - rekli su u Autoputevima RS.

Naplata putarine na autoputu počela je u martu prošle godine, a u istoj godini od putarine je inkasirao nešto više od 3 mil KM.

Što se tiče novoizgrađene dionice autoputa "9. januar" od Prnjavora do Doboja, vozači će besplatno moći voziti još samo nekoliko dana, jer naplata putarine počinje već krajem decembra.

- Konkursna procedura izbora radnika je na samom kraju, poslije čega slijedi potpisivanje ugovora i početak rada. Plan preduzeća je da sa naplatom putarine na dionici autoputa "9. januar" počne krajem ovog mjeseca - rekli su u Autoputevima.

Dodali su da će 36,6 kilometara pređenih ovom trasom vozače automobila koštati 4 KM, dok će duplo više plaćati oni sa karavanima i vozilima sa prikolicom. Što je veći broj osovina - to je viša cijena, tako da će vožnja autoputem najviše koštati vozače kamiona i autobusa i to od 12 do 20 KM.


Ovo preduzeće planira gradnju još tri naplatne stanice, čime će biti stečeni uslovi za zatvaranje sistema naplate putarine na autoputu Gradiška - Banjaluka, koji funkcioniše kao otvoreni sistem, sa jednom ulazno/izlaznom rampom.

- Osim prelaska na zatvoreni sistem naplate putarine, u planu je i uvezivanje sa sistemom naplate putarine na autoputu Banjaluka - Doboj - istakli su u Autoputevima i dodali da bi dionica od Banjaluke do Prnjavora trebalo da bude završena do kraja 2017. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.