NavMenu

Skok inflacije u zoni eura

Izvor: Fena Utorak, 01.04.2008. 12:51
Komentari
Podeli

Godišnja stopa inflacije u 15 zemalja Evropske unije koje imaju zajedničku valutu skočila je u martu na 3,5 posto, saopćio je u ponedjeljak Statistički ured EU-a.

Podaci o daljnjem rastu inflacije u zoni eura otežat će Evropskoj centralnoj banci (ECB), nadležnoj za monetarnu politiku te valutne zone, da dalje održava stroge uvjete zaduživanja imajući u vidu posustajanje ekonomske aktivnosti, prenijela je njemačka agencija DPA.

Preliminarni podaci "Eurostata" o inflaciji signaliziraju da će ECB morati odgoditi eventualno smanjivanje kamata, ali i da će se naći pod pritiskom zbog opadanja poslovnoga i potrošačkog povjerenja.

Evropska komisija u Bruxellesu je objavila u ponedjeljak da je indeks raspoloženja privrednika i potrošača pao u martu na 99,6 poena s februarskih 100,2 najviše zbog pogoršanih uvjeta u građevinarstvu.

Martovska inflacija u "eurolendu" bila je prognozirana na 3,3 posto, a dostigla je 3,5 procenata, uglavnom zbog viših cijena energenata i hrane. To je znatno iznad gornje poželjne granice od dva procenta koju je davno postavila ECB.

"Ovo nije dobra brojka, veća je nego što smo očekivali," izjavila je Amelija Torres, predstavnica povjerenika EU-a za monetarna pitanja Joaquina Almunija.

Analitičari očekuju da će monetarno vijeće ECB-a, na sastanku 10. aprila, zadržati ključnu kamatnu stopu na dosadašnjih četiri posto. Stopa je nepromijenjena još od juna prošle godine.

Ekonomist Christoph Weil iz "Commerzbank" smatra, međutim, da će martovsko smanjenje indeksa ekonomskog raspoloženja natjerati ECB da smanji procjenu ekonomskog rasta za ovu godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.