Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.12.2016.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2016: Sabina Mujanović

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Sabina Mujanović
Sabina Mujanović generalna je direktorica Merkur BH osiguranja. Od svoje 26. godine član je upravljačkih struktura, najprije ProCredit banke, a potom i Merkur BH osiguranja. Njena karijera je od početka vezana za finansijski sektor, pa se danas može pohvaliti iskustvom od dvanaest godina u bankarstvu i pet godina u osiguranju.

Počela je kao interni revizor u ProCredit banci, a onda došla na rukovodeću poziciju direktora Odjela računovodstva i izvještavanja. Nakon toga, bila je izvršni direktor u istoj banci, a onda slijedi direktorska pozicija u Merkur BH osiguranju.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1999. godine, gdje je i upisala postdiplomski studij Strateškog informatičkog menadžmenta i dobila zvanje magistra menadžmenta. Stekla je i specijalistička zvanja sertifikovanog računovođe i ovlašćenog revizora.

Pitali smo Sabinu Mujanović, šta je prema njenom mišljenju obilježilo 2016. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Otvaranje Prve staze tolerancije u BiH od strane najmlađih građana iz oba entiteta BiH. Čini mi se da mladi bolje razumiju od starijih da samo upućeni jedni na druge možemo naše živote učiniti vrijednijim.

PROMAŠAJ GODINE

- Smatram pogrešnim da se ne baštine u međunarodnim okvirima najtrofejnija dostignuća BiH, odnosno, da se ne podrži realizacija izuma inovatora BiH, a koji, možda i jedini u zemlji, premašuju svjetske prosjeke u svom radu.

LIČNOST GODINE

- Svaki put jednako fascinira uspjeh naše reprezentacije u sjedećoj odbojci koji su i na Paraolimpijadi održanoj u Rio de Žaneiru pokazali kako se dostojanstveno predstavlja voljena zemlja.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Izrada i podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a što je rezultiralo istorijskim momentom prihvatanja takvog zahtjeva za Bosnu i Hercegovinu.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Neadekvatno izvršavanje preuzetih obaveza prema Moneyvalu u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, čime se država svako malo pojavi u grupi rizičnih zemalja u tom segmentu djelovanja.

ŠTA OČEKUJETE U 2017. GODINI?

- Priželjkujem bolji ekonomski i socijalni ambijent u zemlji kojim bi vratili osmijehe na lica roditelja, radost u kućama i veselu dječiju graju u dvorišta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.