NavMenu

Prirodniji uslovi za životinje na farmama - Kako su Slovenci kreirali besprijekoran model proizvodnje živinskog mesa

Izvor: RTS Petak, 16.12.2016. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
U Sloveniji se već godinu dana sprovodi program uzgoja živine koji obezbjeđuje prirodnije uslove života na farmama. Slovenački proizvođači imaju namjeru da i u Srbiji stimulišu kooperante da proizvode živinsko meso sa dodatnom vrijednošću.

Živinska farma u Fominu u Sloveniji na prvi pogled izgleda uobičajeno, ali riječ je o najmodernijem načinu uzgoja živine u Evropi. U besprijekornim higijenskim uslovima životinjama se obezbjeđuje više slobodnog prostora.

- One imaju više slobode u kretanju i to je za životinje bolje, prirodnije. U samim štalama imaju više prirodne svjetlosti - kaže stručni saradnik farme Fomin Igor Galić.

Sve što se proizvede na ovaj način Švajcarci kupe ne pitajući za cijenu koja je znatno veća nego cijena standardnog živinskog mesa.

- Meso je malo čvršće jer se životinje mnogo više kreću, tako da je to dobro za potrošače, jer oni vole malo čvršće meso - ističe rukovodilac kvaliteta u kompaniji Perutnina Ptuj Brigita Vidiš Zelenko.

Slovenci su odlučili da se kontrolisanom proizvodnjom od njive do trpeze bore sa poplavom jeftine piletine na evropskom tržištu.

- Mi se nikako ne možemo boriti cijenom ili količinama, jedino je moguće da se borimo kvalitetom. Zato smo obezbijedili sve sertifikate - rekao je član Uprave Pivka Aleksander Debevec.

Najveći slovenački proizvođači živinskog mesa učestvuju u projektu Evropske unije u promociji bezbjednog živinskog mesa sa porijeklom, a žele da se ti standardi ostvare i u Srbiji.

- Srbija nam je jako značajna, to je regija koja ima jako veliki potencijal, pogotovo za uzgoj živinskog mesa. Mi ćemo nastojati da povećamo broj farmi, vjerovatno ulagati u nove kapacitete u klanici i preradi - navodi predsjednik Uprave Perutnina Ptuj Tibor Šimonka.


Od 2008. godine fabrika Topiko u Bačkoj Topoli radi u sistemu Perutnine Ptuj. Nekada gubitaš sa zastarjelom tehnologijom, Topiko sada zapošljava 630 radnika, poštuje slovenačke standarde u proizvodnji i stvara profit.

- Planiramo da povećamo proizvodnju, trenutno smo u pripremi projekata izgradnje nove prerade - kaže direktorka mesne industrije Topiko iz Bačke Topole Hermina Šerona.

Naredne godine Topiko će srpskim kooperantima ponuditi znanje i najmoderniju tehnologiju za proizvodnju živinskog mesa.

Sa farme Fomin u Švajcarsku se godišnje izveze više od 400.000 komada živine. Perutnina Ptuj planira da i u Srbiji pokrene ovu vrstu posebne proizvodnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.