NavMenu

GOLIĆ: Legalizacija trpi zbog nestručnosti u opštinama

Izvor: RTRS Četvrtak, 15.12.2016. 10:57
Komentari
Podeli
Srebrenka Golić (Foto: vladars.net)Srebrenka Golić
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da građani koji žele da legalizuju bespravno sagrađene objekte trpe zbog nesnalaženja, nestručnosti i proizvoljnog tumačenja Zakona o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju u lokalnim zajednicama.

Golić je navela da se to odnosi na službenike u pojedinim lokalnim zajednicama i područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, zbog čega je resorno ministarstvo načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj i RUGIP-u već uputilo Instrukciju za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

- U Instrukciji smo ukazali na propuste i nedopustivo ponašanje službenika, te dali dodatna uputstva kako da se problemi prevaziđu - rekla je Golić za Euroblic.

Ona je dodala da se građani najviše žale na to što nadležni organi za legalizaciju na lokalnom nivou odbijaju da prime zahtjev, te insistiraju na kompletnom zahtjevu sa svim priloženim dokazima potrebnim za legalizaciju, što je suprotno i sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i važećim principima, načinom i postupkom legalizacije.


- Nelegalni graditelji do 31. decembra mogu podnijeti samo zahtjev čime izvršavaju zakonsku obavezu, dobijaju priliku da legalizuju svoj objekat, a zakonom propisani dokazi se pribavljaju u daljem postupku - objasnila je Golić.

Ona je istakla da je nedopustivo da opštine građanima odbijaju zahtjev za legalizaciju, jer ne mogu da dostave dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima na zemljištu na kojoj je izgrađen objekat.

Golić je dodala da produženja roka za legalizaciju, koji ističe 31. decembra, neće biti, te da je u Banjaluci od 14.185 primljenih zahtjeva za legalizaciju riješeno 7.792.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.