Izvor: eKapija | Srijeda, 14.12.2016.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na milion evra ulaganja u mjere energetske efikasnosti u BiH dolazi posao za 100 ljudi

U okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" (Green Economic Development, GED), koji provodi UNDP uz podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa partnerima projekta - Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, danas je u Sarajevu predstavljena studija "Zeleni poslovi".

Kako se navodi u saopštenju, pojam "zeleni poslovi" odnosi se na mogućnosti zapošljavanja u oblastima vezanim za zaštitu okoliša. "Zeleni poslovi" naročito pogoduju građevinskom sektoru, jer je uobičajena struktura potrošnje energije takva da se u oblasti zgradarstva troši najviše energije, a onda su takvi objekti i predmet poboljšanja. Neracionalna potrošnja energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu je karakteristična za gotovo sve tipove postojećih zgrada stambene i javne namjene u Bosni i Hercegovini.

- Treba imati na umu da pitanja energetske efikasnosti ne znače samo uštede u smislu energije ili promjenu goriva koja se koriste. Svaka uložena konvertibilna marka će se višestruko vratiti kroz otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. Ovo se naročito odnosi na teško zapošljive kategorije stanovništva i na područjima i regijama koje karakteriše visoka nezaposlenost - odlučan je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa UN-a (UNDP) u svojoj izjavi.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odosa BiH rekao je da je ovo trenutno jedan od najvažnijih projekata u BiH.

- Ovo su prvi, a rekao bih i pravi koraci prema stvaranju održivog sistema - kaže Šarović.

Šarovićevo mišljenje dijeli i Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH koji je rekao da osnovni rezultati i nalazi analize navedene studije ističu da je na 1 mil EUR investicije u poboljšanje energetske efikasnosti objekata u Bosni i Hercegovini moguće stvoriti potencijal za skoro 100 novih radnih mjesta.

Ključna informacija ove studije, putem koje se vrši poređenje investiranja i efekata u različite privredne oblasti, je broj radnih mjesta na milion evra ulaganja u mjere EEOIE, odnosno energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

Ukoliko bi se provele građevinske mjere predviđene Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti (NEEAP) BiH za period 2010-2018. godina, stvorio bi se godišnji potencijal zapošljavanja od gotovo 4.000 radnih mjesta, prvenstveno u građevinskom sektoru.

Do 2016. kroz provedene radove na 46 objekata je smanjena emisija CO2 za oko 4.000 t godišnje, ostvarene godišnje uštede u budžetima preko 1 mil KM, te kreirano 322 radna mjesta ekvivalenta oko 2 mil KM plata godišnje za domaću radnu snagu. GED projekat se implementira od 2014. godine, te je ukupna dosadašnja vrijednost projekta preko 23 mil KM.

Studija "Zeleni poslovi" je provedena na osnovu 34 objekta na kojima su kroz GED projekat provedene mjere energetske efikasnosti, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. Cilj studije i analize je prikaz efekata investiranja u mjere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije na direktno zapošljavanje u BiH, naglašavaju učesnici. Pod direktnim zapošljavanjem podrazumijeva se zapošljavanje kao rezultat povećanja potražnje za robama i uslugama direktno povezanim sa provođenjem mjera EEOIE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.