NavMenu

FBiH želi prikupiti 150 mil KM do kraja 2016. - Zaduženje na unutrašnjem tržištu predviđeno rebalansom budžeta

Izvor: Indikator Srijeda, 14.12.2016. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Ferderacija BiH pokušaće se ubrzanim tempom do kraja godine zadužiti na unutrašnjem tržištu za 150 mil KM, kako bi nadomjestila nedostajuća sredstva u budžetu usljed izostanka kreditne tranše Međunarodnog monetarnog fonda, izvještava Indikator.ba.

Do kraja godine biće održane dvije aukcije obveznica u nominalnom iznosu od 100 mil KM i jedna aukcija trezorskih zapisa vrijedna 50 mil KM.

Već za 20. decembar zakazana je aukcija petogodišnjih obveznica u planiranom iznosu 60 mil KM, dok će se aukcija trogodišnjih obveznica u iznosu od 40 mil KM održati 27. decembra. Između ove dvije aukcije, tačnije 21. decembra, održaće se aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa u nominalnom iznosu od 50 mil KM.

Zaduženje za 150 mil KM na unutrašnjem tržištu predviđeno je usvojenim rebalansiranim budžetom za 2016.

Iako se Federacija BiH u posljednje vrijeme zaduživala po povoljnim uslovima, a najčešće po negativnoj kamatnoj stopi, u dvije od posljednje tri aukcije kratkoročnih vrijednosnih papira nije uspjela prikupiti planirani iznos sredstava.

Na aukciji 22. novembra FBiH nije uspjela prodati sve trezorske zapise. Od 2.000 emitovanih godišnjih zapisa prodano je 1.580, a umjesto predviđenih 20 mil KM prikupljeno je 15,8 mil KM. Potpuni fijasko dogodio se na aukciji šestomjesečnih trezroskih zapisa 6. decembra, kada je od 3.000 zapisa prodano svega 500, a umjesto planiranih 30 mil KM prikupljeno tek 5 mil KM.

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Unutrašnji dug Vlade FBiH po osnovu vrijednosnih papira iznosio je 917,2 mil KM zaključno sa 30. septembrom 2016. godine. Nedospjeli dug po osnovu trezorskih zapisa iznosi 110 mil KM, a po osnovu tržišnih obveznica 560 mil KM.

Glavni investitori u vrijednosne papire Vlade Federacije BiH i dalje su banke koje posluju na teritoriji Federacije BiH, iako se, u manjem broju i obimu, na aukcijama obveznica javljaju i drugi investitori (osiguravajuća društva, javna preduzeća).


Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH stopa rasta ulaganja banaka u Federaciji BiH u vrijednosne papire u devet mjeseci 2016. godine iznosila je 7,4%, dok je u 2015. rast iznosio 31,1%, što se najvećim dijelom odnosi na vrijednosne papire Vlade FBiH. Portfolio vrijednosnih papira 30. septembra ove godine iznosio je 1,1 mlrd KM, što je učešće u aktivi od 6,3%.

Izoženost komercijalnih banaka prema vladama u BiH po osnovu vrijednosnih papira u stalnom je porastu, što je prvenstveno posljedica emisija dugoročnih vrijednosnih papira. Prema podacima Centralne banke BiH ukupna izloženost komercijalnih banaka prema sektoru vlade iznosila je, zaključno sa avgustom ove godine, 2,19 mlrd KM.

U odnosu na isti period prethodne godine, potraživanja komercijalnih banaka po osnovu vrijednosnih papira sektora generalne vlade bilježe rast od 317 mil KM (38,9%).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.