Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 14.12.2016.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najbolje knjige u 2016. po izboru magazina Time

(Foto: sheff/shutterstock.com)
Kako se godina bliži kraju, stiže i, kako je to popularno nazvano, rekapitulacija najboljih književnih naslova objavljenih tokom prethodnih 12 mjeseci.

Ove godine jedan od prvih izbora napravio je magazin Time, koji nam donosi listu 10 najboljih knjiga izdatih u 2016. godini iz oblasti publicistike i fikcije. Primijetili smo, najpopularnije priče po pomenutom izboru jesu one o porodici, te istorijske novele o robovlasništvu i rasizmu. Imajući u vidu da su samo dvije knjige iz izbora prevedene na srpski jezik, isti bi posebno mogao biti interesantan za ovdašnje prevodioce.

Girls and Sex, Pegi Orenstin


Autorka istražuje trenutno stanje stvari među tinejdžerkama, njihovo društveno zdravlje i kulturnu seksualnost. Ova tema je veoma bitna između ostalog, kako poručuju recenzenti knjige, jer današnje tinejdžerke su u mnogo većem generacijskom jazu sa roditeljima nego generacije prije njih. Razlog za tako nešto jeste, prije svega, sveprisutnost pornografje koja je stvorila nerealna očekivanja.

Hidden Figures, Margo Li Šeterli


Ovo je priča o grupi talentovanih Afro-amerikanki koja se tokom Drugog svjetskog rata javila na konkurs za dešifrovanje poruka u američkoj vazduhoplovnoj industriji. Priča prati dva problema, prvi je onaj koji su imale SAD tokom rata, a drugi koji su imale djevojke dok pod uticajem rata, unutar države, rasizam gotovo neometano raste.

Known and Strange Things, Tedžu Kol

Tedžu Kol je američko-nigerijski pisac, fotograf i istoričar umjetnosti koji se ovaj put okušao u publicistici. Riječ je o esejima koji se bave različitim temama: kolegi piscu V.G. Zebaldu, smrti posljednjeg tasmanijskog tigra, afro-američkom fotografu Roju Dekaravi i nacističkoj izvedbi Betovena.

Hillbilly Elegy, Džej Di Vens

Džej Di Vens je odrastao u malom, siromašnom gradu u proizvodnom pojasu južnog Ohaja, gdje je imao mjesto u prvom redu mnogih društvenih bolesti koje su mučile Ameriku: epidemije heroina, neuspješnih škola, porodica koje je rasturio razvod, a ponekad i nasilje. Ovo je priča o njemu i njegovoj porodici.

March Vol. 3, Džon Luis, Endru Ajdin i Nejt Pauel

Američki kongresmen zaokružuje trilogiju grafičkih memoara ovom knjigom o njegovim aktivnostima za građanska prava. Strip, koji je nedavno osvojio Nacionalnu književnu nagradu za književnost za mlade, počinje eksplozijom bombe u baptističkoj crkvi i nastavlja se sve do emotivne inauguracije Baraka Obame.

My name is Lucy Barton, Elizabet Straut

U romanu My name is Lucy Barton ili Zovem se Lusi Barton, pošto je jedna od rijetkih knjiga sa ove liste prevedena na naš jezik, Elizabet Straut pokazuje kako obična posjeta u bolnici može da se pretvori u kapiju najnježnijeg odnosa od svih - onog između majke i kćerke.

Imagine Me Gone, Adam Hazlet

Ovo djelo govori o sinu koji je od oca naslijedio oblik teške depresije i anksioznosti i njegova porodica godinama pokušava da pronađe način da mu olakša muku. Čak i kada je rješenje na vidiku, Majklova mentalna bolest utiče na lične odnose njegovih najbližih.

Commonwealth, En Pačet

Jedan susret na krštenju rastura dva braka i drastično mijenja živote djece dvije porodice. Godinama kasnije, kada je dijete sa krštenja odraslo, povjerava ljubavniku tajne svoje porodice, a on ih koristi za svoj roman, što još jednom pokreće buru u familiji.

Another Brooklyn, Džeklin Vudson

Četiri djevojke odrastaju u Bruklinu sedamdesetih godina prošlog vijeka i suočavaju se sa rasizmom, seksualnim nasiljem, siromaštvom, patnjom i drugim traumama. Neke će savladati ove preprkee, a neke neće.

Underground Railroad, Kolson Vajthed

U ovom fiktivnom rekonstruisanju istorije, Podzemna željeznica je zaista postojala: bila je to mreža sigurnih kuća za robove u 19. vijeku. Priča prati Koru, robinju na jednoj plantaži u Džordžiji, koja bježi na sjever pošto ju je gospodar pretukao i silovao i usput nailazi na još veće opasnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.