NavMenu

Na proljeće 2017. stiže prvih 10 mil EUR za obnovu vodovodne mreže u Sarajevu

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 14.12.2016. 15:48
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Aleksandar Todorovic/shutterstock.com)Sarajevo
Prema predviđenoj dinamici, nakon okončanja svih potrebnih procedura EBRD-a, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjen za rekonstrukciju vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo počet će se realizovati u junu sljedeće godine.

Kako je naglašeno na jučerašnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministara u Vladi i menadžmenta preduzeća Vodovod i kanalizacija sa direktorom Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Ianom Brownom, potpisivanje ugovora najavljeno je za april sljedeće godine čime će prvih 10 mil EUR od ukupno 30, biti na raspolaganju za prve najurgentnije intervencije na vodovodnoj infrastrukturi.

Iz VIK-a ističu da su takve zone svakako one u centru grada, tačnije čitav lokalitet Skenderije, područje oko Vječne vatre, šire područje Marijin Dvora. Posebna potreba je saniranje pumpnih stanica na Bačevu i Alipašinom Polju. U toku je trenutno detekcija stanja vodovodne mreže na čitavom području Kantona i prema njihovim nalazima i ocjenama urgentnosti, biće usmjeravana sredstva za sanaciju.

- Znamo da zaduživanje kod međunarodnih kreditora ima svoja jasna pravila. Kako su nas izvijestili, prema planiranoj dinamici, u proljeće će novac biti na našem računu. Kanton Sarajevo je spreman, da u međuvremenu dok čekamo ratifikacije ugovora viših nivoa vlasti, avansno izdvojimo sredstva kako bi radovi krenuli - poručio je premijer Konaković.

Plasiranje kreditnih sredstava EBRD-a u Kantonu Sarajevo, kada je u pitanju obnova i ulaganje u komunalnu privredu, planirano je i namijenjeno u više segmenata. Pored ovog za Sarajlije trenutno najvažnijeg kredita za rekonstrukciju vodovodne mreže, iz EBRD-a najavljuju finansiranje posebnog Akcionog plana, odnosno studije koja će napraviti cjelovit prikaz svih komunalnih usluga i definisati šta i gdje treba poduzimati kako bi se stanje unaprijedilo, sa akcentom na one oblasti koji doprinose zaštiti životne sredine.


Proizvodnja i korištenje toplotne energije, utopljavanje zgrada, veća upotreba obnovljivih izvora energije, efikasno upravljanje otpadom neke su od ciljanih tema ove studije. Aktivnosti na studiji počinju u maju sljedeće godine, a njena izrada trajaće šest mjeseci.

Studiju ocjenjuju kao strateški dokument i dugoročan plan koji će ponuditi sliku stanja u ovoj oblasti i mogućnosti razvojnog djelovanja te će kao takav biti relevantan kod budućih apliciranja za dobijanje kreditnih sredstava. Po riječima premijera Konakovića, resursi Kantona biće na raspolaganju u ovom projektu te vjeruje da će on, svakako, ponuditi i smjernice kako na optimalan način rješavati pitanja iz domena komunalne privrede.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.