Izvor: Klix | Srijeda, 14.12.2016.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi sistem bodovanja penzija u FBiH - Usvojen Prijedlog zakona o PIO

(Foto: I.Vukša)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH juče je usvojio Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji još treba usvojiti i Dom naroda Parlamenta FBiH da bi do kraja godine stupio na snagu.

I dalje je zadržana odredba da se starosna penzija stječe sa 65 godina ili 40 godina radnog staža, ali je novost što će se penzija moći ostvariti sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža.

Ključna izmjena je uvođenje tzv. bodovnog sistema, koji će budućim penzionerima određivati visinu penzije.

- Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu platu, a koja je u visini prosječne plate, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti lični bodovi množe se s opštim bodom 13,6. Na taj način osoba s prosječnom platom od 830 KM, koju je ostvarila tokom 40 godina, imat će penziju oko 526 KM - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na predloženi tekst zakona većinom glasova usvojena su tri amandmana koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Prvim amandmanom, između ostalih, osobi izabranoj na javnu funkciju, koja za istu ostvaruje novčanu naknadu, omogućava se preračun staža osiguranja prema ostvarenoj naknadi za koju je uplaćen odgovarajući doprinos za PIO.

- Drugi i treći amandman odnose se na preciziranje tumačenja odredbi kojim se reguliše prijevremeno penzionisanje za žene i muškarce na način da se propisuje najmanji broj godina i penzijskog staža potrebnih za ostvarivanje prava za prijevremenu penziju - kaže Drljača.

U praksi to znači da novi zakon predviđa sljedeće:

Za muškarce - u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 61 godina i šest mjeseci života i 36 godina staža osiguranja.

Za žene - u 2017. godini 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godina staža osiguranja...

- Svake naredne godine oba uvjeta (godine života i penzijskog staža) za žene i muškarce se povećavaju za po šest mjeseci - objašnjava ministar Drljača.

S druge strane, pooštrene su mjere za dobijanje invalidske penzije, kao i mjere za osiguranje porodične penzije. Uvedena je i tzv. posmrtnina, koja će se isplaćivati u slučaju smrti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.