Izvor: eKapija | Utorak, 13.12.2016.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Filmski opus Šibe Krvavca 22. decembra u Meeting Pointu

(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH (URiRuBiH) obilježiće rođendan jednog od najvećih fillmskih autora u BiH, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu, Hajrudina Šibe Krvavca, prenosi Faktor.

Tim povodom 22. decembra u sarajevskom kinu Meeting Point biće prikazan njegov gotovo cjelokupan opus.

- Šiba je možda od svih autora u BiH najbolji uzor u današnjim uslovima filmske industrije. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ideologija, donio je potpuno novu vrijednost u jugoslovensku i bh. kinematografiju - istakli su iz URiRuBIH-a.

Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program koji će donijeti i četiri restaurirana igrana filma koje je u skladu sa svjetskim standardima restaurirao Filmski centar Sarajevo. Također, bit će prikazani i njegovi dokumentarci i kratki filmovi, tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još uvijek živi u popularnoj kulturi, ne samo BiH, regije, nego i Kine.

Između ostalih, biće prikazani: "Diverzanti", "Partizanska eskadrila", "Most", "Valter brani Sarajevo", prenio je Faktor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.