NavMenu

Vlada KS: Izbor između kredita za kupovinu i proizvodnje tramvaja s Končarom

Izvor: Oslobođenje Petak, 28.03.2008. 11:26
Komentari
Podeli

Vlada Kantona moraće odlučiti da li će u septembru ove godine najnoviji model niskopodnog tramvaja doći u Sarajevo na eksploatacijsko korištenje, te da li će u narednoj godini ova zagrebačka firma zajedno sa KJKP Gras pokrenuti zajedničku proizvodnju ovog vozila, kaže za Oslobođenje ministar prometa i komunikacija Kantona Mihajlo Krmpotić.

“Postoje dvije opcije. Da se kreditnim zaduženjima nabavi bar deset ovakvih tramvaja za potrebe Grasa ili da se u narednoj godini, nakon probnih vožnji ovog tipa vozila, pokrene zajednička proizvodnja sa Končarom. Jedini problem je što se razmaci između tramvajskih šina u Zagrebu i Sarajevu razlikuju, pa bi bilo neophodno uraditi model po posebnom projektu za naš grad“, ističe Krmpotić.

Prilikom posjete Zagrebu, krajem prošle godine, ministar Krmpotić prisustvovao je promociji novog niskopodnog tramvaja na ulicama glavnog grada susjedne države.

“To je odlično vozilo. S obzirom da nema stepenica, ubrzan je protok ljudi, a tokom vožnje građani slušaju Mozartova djela, što ljude smiruje. Za njegovu kupovinu, pored Helsinkija, pokazali su interes Beograd, Bukurešt i Skoplje“, dodaje Krmpotić.

Imajući u vidu da firma Končar električna vozila već ima ostvarenu saradnju sa Željeznicama FBiH, te da su se počeli probijati na tržišta drugih zemalja, nakon isteka saradnje sa Siemensom, Gras bi se mogao udružiti sa hrvatskom kompanijom. Ukoliko dođe do ostvarenja ove priče, očekuje nas i gradnja novih tramvajskih stajališta, koja su sada previsoka da bi Končarev tramvaj tmk 2200 mogao saobraćati našim gradom.

“Skupština Grasa i Vlada Kantona donijeće konačnu odluku. Što se tiče Nadzornog odbora KJKP Gras, naš stav je jasan. Smatram da je lakše urediti komad betona i okrenuti se modernizaciji, a ne zauvijek ostati na visokopodnim tramvajima“, poručuje predsjednik Nadzornog odbora Grasa Nedžad Ajnadžić, dodajući da je Gras spreman pregovarati i sa drugim firmama koje se bave proizvodnjom ovih vozila, te na kraju izabrati onu koja ponudi najbolje uslove za naše preduzeće.

Prema Ajnadžićevim riječima, zajednička proizvodnja sa Končarom mnogo je prihvatljivija od kreditnih zaduženja, jer bi putem Grasa Končar obezbijedio proboj na tržišta drugih zemalja, a tramvaji urađeni po projektima zagrebačke firme mogli bi se sklapati u Sarajevu, što je potvrdio i ministar Krmpotić.

“Treba obratiti pažnju i na to da bi mi u toj saradnji nove tramvaje dobili po znatno povoljnijoj cijeni. Takođe, cijena radne snage u Zagrebu i Sarajevu nije ista“, dodaje Ajnadžić, smatrajući kako je najbolje da se uradi studija ekonomske isplativosti, nakon koje se svi predstavnici nadležnih institucija trebaju izjasniti šta je najbolje kako za uposlenike Grasa, tako i za građane Kantona Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.