NavMenu

U Banjaluci otvoreno predstavništvo Francuskog instituta Espas Frans

Izvor: RTRS Petak, 09.12.2016. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: sheff/shutterstock.com)
U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci juče je otvoreno Predstavništvo francuskog instituta Espas Frans, koji će biti nova poveznica francuske i srpske kulture, ali i obrazovanja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ova saradnja sa Francuskom, kao jednom od svjetskih dominantnih kultura, ima veliki značaj za grad na Vrbasu, kao regionalni centar.

- Ovom saradnjom biće omogućena kulturna razmjena, ali i razmjena i saradnja univerziteta - rekao je Radojičić.

On je izrazio nadu da će se na ovaj način ostvariti interakcija, koja neće biti samo širenje frankofone kulture, te da je cilj da se među francuskim institutima probudi interesovanje za srpskom kulturom.

Ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni izrazila je zadovoljstvo što se u Banjaluci otvara francuski prostor Espas Frans, koji će biti smješten u obnovljenoj francuskoj čitaonici Viktor Igo.

- Smatram da će ova saradnja podstaći odnose Francuske i BiH, kao i grada Banjaluke - rekla je Bodoni.

Ona je dodala da je stalno neophodno popravljati odnose BiH i Francuske, te da je ovo prilika da se kroz kulturu što bolje upoznaju narodi ove dvije zemlje.


Direktor Narodne i univerzitetske biiblioteke Ljilja Petrović Zečić istakla je značaj centara kulture, kao što je Francuski institut, u povezivanju kultura naroda jer je to oblast koja otvara sva vrata.

- Osim Ruskog centra i francuske čitaonice Viktor Igo, te Američkog kutka, naši članovi će od sada imati priliku da koriste usluge i Predstavništva Francuskog instituta - rekla je Zečić.

Ona je dodala da će u Predstavništvu, osim sadržaja koji predstavljaju kulturu, umjetnost, te književnost francuskog naroda, biti smještena i kancelarija Kampus Fransa, koja će studentima sa ovih prostora ponuditi školovanje u Francuskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.