NavMenu

Stiže 76 mil EUR od EBRD-a za nove dionice na Koridoru 5C

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2016. 08:22
Komentari
Podeli
Novac Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u iznosu od 76 mil EUR, odnosno oko 150 mil KM, trebao bi postati operativan za dva do tri mjeseca, kazao je za Faktor v.d. direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

- Ovaj iznos ne zavisi od usvajanja izmjena Zakona o akcizama, odnosno od povećanja akciza na gorivo. Pregovori o dobijanju ovog novca su ranije završeni sa EBRD-om, tako da sada slijedi proces ratifikacije i potpisivanja ovih ugovora. To znači da ugovori moraju biti prihvaćeni u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će uslijediti njihovo potpisivanje. Poslije toga EBRD će uplatiti novac i on će biti iskorišten za gradnju dionica autoputa na Koridoru 5C – pojasnio je Terzić.

Ovaj novac je namijenjen za izgradnju dvije dionice na Koridoru 5C i to dionice Donja Gračanica – Klopče, uključujući i tunel Pečuj u dužini 5,8 kilometara, te za dionicu Svilaj – Odžak dužine 10,4 kilometram, piše Faktor.


Juče je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog ugovora o zajmu za realizaciju "Projekta Koridora 5C 2 – nastavak" između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 76 mil EUR, s rokom otplate od 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.