NavMenu

Sarajevo uvodi LED rasvjetu - Na godišnjem nivou predviđena ušteda struje oko 60%

Izvor: eKapija Srijeda, 07.12.2016. 15:32
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je novinarima na pauzi jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Kantona Sarajevo da će se u narednoj godini u Kantonu realizirati na desetine projekata, prenosi Faktor.

- Završit ćemo izgradnju žičare na Bjelašnici, sa šestosjedom i četverosjedom. Sa ovim projektom kasnimo čekajući okolinske dozvole i treba da ih konačno dobijemo do početka građevinske sezone. Potpuno smo optimistični i kada je riječ o izgradnji Prve transverzale, čijom izgradnjom ćemo riješiti najveći saobraćajni problem u Kantonu Sarajevo, gužve prema Vogošći, na ulazu i izlazu iz grada – pojasnio je Konaković.

Premijer je najavio uređenje tramvajskih stajališta, projekat za koji je planirano oko 3,5 mil KM iz budžeta. Ograđivanjem tramvajskih stanica povećat će se naplata karata i brže odvijanje ovog vida gradskog saobraćaja.

- Nabavit ćemo i nove automobile za MUP KS. Zamijenit ćemo kompletnu uličnu rasvjetu. To je projekat za koji je završen elaborat, a prelazak na LED rasvjetu donijet će oko 60% uštede električne energije na godišnjem nivou – istakao je Konaković.

U 2017. nastavlja se realizacija i jednog od najvažnijih kapitalnih projekata, rekonstrukcija vodovodne mreže.

- Trenutno se rade detekcije, a EBRD-ova sredstva bi trebala biti operativna početkom građevinske sezone. Mi smo rekli da u mandatu ove Vlade taj problem mora biti riješen. Nismo zadovoljni trenutnim radom menadžmenta, postoji još puno propusta unutar ovog javnog preduzeća. Nismo zadovoljni kontrolom ni brzinom otklanjanja kvarova, tražili smo da se po tom pitanju drastično poprave – istakao je premijer.


Ipak, Konaković ističe da su zadovoljni rekonstrukcijom vodovodne mreže koja daje pozitivne rezultate u boljem snabdijevanju vodom građana, a i gubici vode su manji.

- Na ovom već urađenom potezu napravljena je ušteda od oko 50 litara u sekundi, to zaista opravdava tu investiciju. U nekim dijelovima grada redukcije su već značajno smanjene, ali nismo ni blizu rješavanja ovog problema. Nakon što završimo ovu detekciju za koju smo izdvojili 2 mil KM i počnemo rekonstruisati one najugroženije dijelove mreže koji su nam preostali, mislim da bismo efekt u vidu smanjenja redukcija mogli imati naredne godine, a do 2018. potpuno riješiti ovaj problem – zaključio je Elmedin Konaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.