Izvor: eKapija | Utorak, 06.12.2016.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH prva u regionu dobija program certifikacije rizik menadžera

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) i Globalna asocijacija risk profesionalaca iz SAD-a (GARP) su potpisali Ugovor o saradnji na programu certifikacije u oblasti risk menadžmenta. Ovim je UPRMBiH postalo jedan od samo 40 partnera GARP-a na svjetskom nivou, a BiH prva i jedina zemlja u regionu u kojoj će rizik menadžeri moći dobiti stručnu certifikaciju vodeće svjetske organizacije iz ove oblasti.

GARP je vodeća i jedina globalno priznata profesionalna asocijacija za rizik menadžere osnovana 1996. godine. Ovom asocijacijom upravljaju vodeći svjetski rizik menadžeri i akademici, uključujući i direktore najvećih svjetskih banaka i ostalih finansijskih institucija. Kroz kvalitetno obrazovanje i certificiranje, GARP promoviše najbolje prakse u oblasti risk menadžmenta i podržava kontinuirani profesionalni razvoj rizik menadžera širom svijeta.

- Veoma smo ponosni što je Globalna asocijacija risk profesionalaca prepoznala UPRMBiH kao partnera za implementaciju programa certifikacije za risk menadžere, koji nema samo lokalni karakter već i regionalni. Naime, Ugovor koje je naše Udruženje potpisalo sa GARP-om predstavlja trenutno jedini oblik ovakve saradnje u regionu, te je rezultat naše strategije i opredjeljenja da kontinuirano uspostavljamo visoke standarde kulture upravljanja rizicima u finansijskim institucijama, a sve u cilju jačanja stabilnosti finansijskog sistema u cijeloj regiji. U tom smislu mi smo sigurni da će BiH postati jedan od glavnih regionalnih centara za edukaciju i certificiranje risk menadžera, a u skladu sa najvišim standardima struke - izjavio je Amir Softić, predsjednik UPRMBiH i Izvršni direktor Sparkasse Bank.

- Kao vodeća profesionalna asocijacija za rizik menadžere u svijetu, misija Globalne asocijacije risk profesionalaca je unapređenje funkcije risk menadžmenta kroz edukaciju, obuku i promociju najboljih praksa na globalnom nivou. GARP nudi različite programe certifikacije u oblasti risk menadžmenta u bankarskom i finansijskom sektoru kao i ostalim segmentima društva i ekonomije. Veoma smo zadovoljni uspostavljanjem saradnje sa UPRMBiH te ćemo zajedničkim naporima raditi na lokalnom i regionalnom certificiranju risk menadžera - izjavio je Alastair Graham, generalni direktor GARP-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.