NavMenu

Očekivani rast industrijske proizvodnje u BiH veći od 4% u 2016.

Izvor: Klix Ponedjeljak, 05.12.2016. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U BiH se, pod pretpostavkom očuvanja pozitivnog trenda u eksternom okruženju, uz dodatni doprinos internih dešavanja, tokom ove godine može očekivati rast industrijske proizvodnje veći od 4%, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

U svom biltenu Perspektive, Direkcija navodi da bi svjetska ekonomija, prema projekcijama, tokom naredne godine mogla imati rast od 3,4%, dok je projektovani rast u zemljama evrozone 1,4%.

Ova dešavanja u međunarodnom ekonomskom okruženju trebalo bi imati pozitivan uticaj na ekonomske prilike u regionu, ali i u BiH, posebno na prerađivačku industriju, te se u BiH može očekivati rast ukupne industrijske proizvodnje veći od 5%.

- Dosljedna i pravovremena implementacija Reformske agende trebala bi omogućiti poboljšanje u poslovanju kompanija BiH, što bi trebalo rezultovati povećanjem investicija i obima proizvodnje u okviru prerađivačke industrije - navedeno je u biltenu.


Osim prerađivačke industrije, tokom naredne godine očekuje se i značajniji doprinos energetskog sektora koji čini trećinu ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Pokretanje proizvodnje u okviru novih termoenergetskih postrojenja značajno će popraviti energetski bilans i ukupnu industrijsku proizvodnju u BiH. U periodu 2018-2019. se također može očekivati rast industrijske proizvodnje u BiH veći od 5% godišnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.