Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 01.12.2016.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pojedine firme u RS na porezu utajile 63,8 mil KM - Potrebna jača kontrola preduzeća sa jednim ili nijednim radnikom

Preduzeća u Republici Srpskoj, koja imaju jednog ili nijednog prijavljenog radnika, oštetila su za nepune dvije godine budžet RS za 6,38 mil KM.

Poreski inspektori su u 2015. i u ovoj godini kontrolisali oko 400 obveznika koji imaju jednog ili nemaju prijavljenog radnika.

- Inspektori su nakon okončanih kontrola naložili ovim firmama plaćanje dodatnih poreskih obaveza u iznosu od 6,38 mil KM - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Prilikom odabira poreskih obveznika za kontrolu, Poreska uprava RS u analizi rizika kao jedan od kriterijuma koristi podatke o broju zaposlenih odnosno prijavljenih radnika u jedinstvenom sistemu za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa.

- Poreski obveznici sa jednim ili nijednim zaposlenim koji su prijavljeni u jedinstveni sistem, imaju značajnu fluktuaciju u broju zaposlenih, a ostvaruju veliku dobit i smatraju se rizičnim poreskim obveznicima - kazali su u Poreskoj upravi.

Najčešće je riječ o poreskim obveznicima koja se bave trgovinom na veliko, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, organizacijom izvođenja građevinskih projekata i savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i druge vrste upravljanja.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac rekao je da treba pojačati kontrolu preduzeća koja imaju jednog ili nijednog radnika i na taj način spriječiti zloupotrebe i izbjegavanje plaćanja poreza.

- U Srpskoj je dovoljno imati par stotina maraka za osnivanje i registraciju preduzeća. Mnogi to zloupotrebljavaju jer nakon lake registracije odrade niz sumnjivih transakcija, utaje porez i zatvore firmu - naveo je Grabovac i dodao da zbog toga Poreska uprava treba da nađe mjeru između lake registracije preduzeća, koja je poželjna, i sprečavanja zloupotreba i utaje poreza.

Djelatnosti koje najčešće obavljaju firme sa jednim ili bez radnika

- Savjetovanje i upravljanje

- Trgovina na veliko

- Izgradnja zgrada

- Izvođenje građevinskih projekata


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.