Izvor: eKapija | Utorak, 29.11.2016.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Federalni budžet za 2016. smanjen za 81,6 mil KM - Parlament FBiH usvojio predloženi rebalans

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Ovogodišnji federalni budžet, na osnovu predloženog rebalansa, biće smanjen za 81,6 mi KM u odnosu na postojeći i iznosiće 2.517.180.917 KM.

Kazala je to dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji su danas odobrili odluku o budžetskim izmjenama i dopunama, a koju je potrebno da usvoji i Dom naroda, prenosi Faktor.

Rebalans budžeta potrebno je izvršiti jer je evidentno da do kraja 2016. neće biti doznačena sredstva od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke i druga tranša Međunarodnog monetarnog fonda, te su zamijenjena alternativnim izvorima finansiranja, odnosno primicima od domaćeg pozajmljivanja.

- Prihodi od poreza na dobit pojedinaca i preduzeća su povećani za oko 10,4 mil KM, dok su prihodi od neizravnih poreza ostali nepromijenjeni. Neporezni prihodi u ukupnom iznosu su povećani za 27,2 mil KM i najznačajniji su prihodi od povrata krajnjih korisnika, koji su u konačnici povećani za 35,4 mil KM - kazala je Milićević.

Na ovoj poziciji planirana su sredstva od 50 mil KM, a planiraju se povući s računa Revolving fonda u okviru projekta "Poboljšanje pristupa malim i srednjim preduzećima finansijskim sredstvima", koji je finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke.

Rashodi budžeta su smanjeni za 16,3 mil KM. Troškovi za plaće, naknade i doprinose smanjeni su za 10,3 mil KM kao rezultat moratorija na zapošljavanje, koji Vlada provodi od 2015.

Najznačajnije povećanje odnosi se na ugovorene usluge, zatezne kamate, sudska rješenja i troškove spora da bi se mogla izmiriti i glavnica na sudske presude s razdjela a koje se odnose na radne sporove.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.