Izvor: eKapija | Utorak, 29.11.2016.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podržane izmjene Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu BiH

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, prenosi RTV Slon.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, članovi komisije razmotrili su 13 uloženih amandmana i usvojili tri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona radi otklanjanja nejasnoća u postojećem zakonu.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona, između ostalog, tretira i problem nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom prometu, uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je u pitanju dokazivanje prekršaja i pokretanje odgovarajućih postupaka.

Također, ovim zakonskim prijedlogom, vrši se usklađivanje zakonodavstva Bosne i Hercegovine s propisima Evropske unije iz ove oblasti.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Momčilo Novaković je kazao novinarima da su u primjeni postojećeg zakona uočene određene manjkavosti.

- Većina zakona je usmjerena ka tome da se olakša privrednicima izvoz. Odnosno, onima koji izvoze robu, transportnim kućama da se umanji vrijeme potrebno na carinskim prijelazima, na graničnim prijelazima i da oni znatno brže obavljaju taj posao. Time ćemo smanjiti i gužve koje danas postoje - zaključio je Novaković.

Predloženi zakon trebao bi se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta zakazane za 30. novembar, prenosi RTV Slon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.