NavMenu

Autentični proizvodi i suveniri iz Foče - Otvorena Fočanska kuća za turiste

Izvor: Indikator Utorak, 29.11.2016. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
U Foči je u ponedjeljak otvoren prodajno-promotivni objekat Fočanska kuća u kojoj će na jednom mjestu biti dostupni poljoprivredni proizvodi autentični za ovaj kraj i turistički suveniri, kao i promotivni materijal o fočanskim turističkim destinacijama.

Projektom koji su realizovali Opšta zadruga Eko iz Foče, lokalna uprava i italijanska organizacija Oksfam, individualnim poljoprivrednim proizvođačima obezbijeđen je prostor za prodaju, pa će fočanski sokovi, likeri, čajevi, voćne rakije, sirevi, ajvar, džem, pekmez, med, ali i neobične rukotvorine pronaći lakši put do kupaca, kako turista, tako i lokalnog stanovništva.

Među prvih 12 prodavaca, koji su našli svoje mesto u Fočanskoj kući je i Bojana Vladičić, koja sakuplja ljekovito bilje na obroncima Zelengore od kojeg izrađuje prirodne sapune, kreme, meleme i ulja, svakodnevno proširujući malu porodičnu proizvodnju.

- Veliko nam je zadovoljstvo što će Manufaktura Vladičić, kao mala kućna radinost, predstavljati Foču i na ovakav način. Mislim da će ovo biti dobra promocija i dobra podrška svima nama, jer će turisti i svi zainteresovani moći da kupe sve što Foča nudi - rekla je Vladičić.

Osnivanje Fočanske kuće, čija je vrijednost 18.850 KM, dio je projekta "Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u BiH i Egiptu", koji realizuje Oksfam, a njom će gazdovati Eko Foča. U projektu je učestvovala i Opština Foča sa 30% sredstava, dok je ostatak obezbijedio Oksfam.


Načelnik opštine Radisav Mašić je rekao da će Fočanska kuća objediniti poljoprivrednike i biti njihova spona sa potrošačima u gradu.

- Sada je na potezu zadruga, koja ima sve preduslove da ovaj posao dalje razvija. Moraće imati evidenciju svih poljoprivrednika sa količinama koje mogu da proizvedu i da im obezbijedi da odavde ti proizvodi idu na tržište - rekao je Mašić.

Fočanska kuća smještena je na spratu jedne od najstarijih i arhitektonski najljepših građevina u Foči, koja zbog stila gradnje i neimara iz primorja koji su je podigli poznata kao Dubrovačka kuća. Za vrijeme Austro-ugarske to je bila jedna od prvih srpskih kuća u staroj fočanskoj čaršiji i pripadala je trgovačkoj porodici Hadživuković, a danas je u vlasništvu Vodovodnog preduzeća Izvor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.