Izvor: Klix | Utorak, 29.11.2016.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Bosanskoj Krupi otvoren Centar za podršku poduzetništvu vrijedan 1,2 mil KM

U Bosanskoj Krupi juče (28. novembra 2016.) je otvoren Centar za podršku poduzetništvu (BSC) vrijedan 1,2 mil KM, čija je osnovna uloga pružanje usluga i podrške brojnim firmama i preduzećima sa prostora Unsko-sanskog kantona i povećanje konkurentnosti lokalne privrede.

Centar su svečano otvorili ministar privrede u Vladi USK Asmir Crnkić i načelnik Općine Bosanska Krupe Armin Halitović, a svečanosti su prisustvovali i čelni ljudi općina Sanski Most i Bužim, izaslanici drugih općina sa prostora USK, kao i predstavnici kantonalnih ustanova.

Ministar Crnkić je kazao da, osim što je namjenski izgrađen da bi pružao usluge u metalo-prerađivačkom sektoru, Centar bi u budućnosti trebao postati prostor za rast novih razvojnih ideja iz drugih oblasti.

- Glavni cilj sličnih centara i poduzetničkih inkubatora jeste povezivanje tehničkog znanja s poslovnim znanjem koje je potrebno za uspješnu komercijalizaciju. Realizacijom ovog projekta smo svi dobili: lokalna zajednica, poduzetnici u poslovnoj zoni Pilana, poduzetnici USK, kao i Razvojna agencija USK koja je potvrdila da može biti nosilac ozbiljnih projekata koje sufinansiraju EU fondovi - istakao je Crnkić.

Business Support Center (BSC) – Centar za podršku poduzetništvu uspostavljen je u okviru projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA" i finansiran je najvećim dijelom iz IPA fonda. Partneri na projektu su bili: Evropska unija, Razvojna agencija USK, Vlada USK, Općina Bosanska Krupa, Plod centar Bihać i Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, dok su pridruženi članovi na projektu sve druge općine sa prostora USK i Grad Bihać.

Kroz uspostavu i razvoj Centra za podršku inovacijama – BSC pružat će se podrška sektoru poduzetništva na području cijelog USK. Prema potrebama poslovnog sektora, usluge koje će centar za podršku poduzetništvu pružati su uspostava labaratorije za analizu zavarivanja, inkubacija poduzetnika sa inovativnim poslovnim idejama, stručno osposobljavanje radne snage prema stvarnim potrebama tržišta i poslovno savjetovanje.

Centar se nalazi u poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi u zgradi nekadašnjeg drvnog kombinata ŠIP Una. Prostor od 619 m2 je saniran, adaptiran, opremljen savremenom opremom i namjenski uređen za potrebe malog i srednjeg poduzetništva. Vlasnik zgrade u kojoj se nalazi BSC centar je Općina Bosanska Krupa, koja je kao partner na projektu, dala prostor na raspolaganje Razvojnoj agenciji USK.

Generalni cilj projekta je stimulirati ekonomski rasti i novo zapošljavanje u USK kroz poboljšanje operativnog okvira za sektor malih i srednjih preduzeća u USK i poboljšanje poslovnog okruženja kroz bolju infrastrukturu. Specifični cilj projekta je unaprijediti poslovno okruženje i povećati konkurentnost lokalne privrede u USK, kroz razvoj poslovne infrastrukture, te uspostavu i razvoj BSC centra putem kojeg će se pružati podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u USK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.