NavMenu

UIO BiH odbila inicijativu za uvođenje PDV-a na igre na sreću

Izvor: Indikator Utorak, 29.11.2016. 08:00
Komentari
Podeli
(Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)
Inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Paralementa FBiH da se uvede PDV za igre na sreću nije juče (28. novembra 2016.) prihvaćena na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) uz obrazloženje da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s evropskim direktivama.

U prijedlogu zastupnika federalnog Parlamenta navedeno je kako bi prikupljena sredstva bila raspoređivana osobama s invaliditetom, odnosno općenito za zdravstvene svrhe.

Upravni odbor UIO za bilo kakvu izmjenu Zakona o PDV-u mora tražiti stav UIO, a Uprava je u svom dopisu navela da su, prema direktivima EU i zakonskim rješenjima zemalja članica, igre na sreću oslobođene od plaćanja PDV-a te se one tretiraju putem plaćanja direktnih poreza, a što je u BiH nadležnost entiteta.

UO UIO usvojio je izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s evropskim zakonodavstvom.

Upravni odbor usvojio je i Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa za period oktobar-decembar 2016. godine.

- Prema ovoj odluci Federaciji BiH bit će doznačeno 64,29% prihoda s Jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 32,16% dok Brčko distriktu pripada 3,55% - saopšteno je iz UIO.

Upravni odbor primio je k znanju izvještaj o reviziji o finansijskom poslovanju UINO za 2015. godinu, a razmatrana je i redovna mjesečna informacija o stanju i aktivnostima UIO gdje je istaknuto da su prihodi od PDV-a u porastu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.