Izvor: Capital | Ponedjeljak, 28.11.2016.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strane investicije u BiH na istorijskom minimumu - U drugom kvartalu 2016. ulaganja manja za čak 80%

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Direktna strana ulaganja u BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su svega 194 mil KM i smanjena su za skoro 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a drastičnom padu investicija najviše je doprinijelo povlačenje kapitala nekih zemalja iz BiH, kao i odlaganje početka izgradnje velikih elektroenergetskih projekata, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Ovim je nastavljen alarmantan trend pada stranih investicija u BiH u posljednjih nekoliko godina, a posebno su zabrinjavajući podaci za drugi kvartal ove godine koji pokazuju da su ulaganja u tom periodu za čak 82 odsto manja nego u istom kvartalu lani.

- Prema podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja u prvoj polovini 2016. godine iznose 194 mil KM, što je manje za 46,8 odsto u odnosu na ulaganja u istom periodu prošle godine. Ulaganja u drugom kvartalu 2016. godine su iznosila 40,8 mil KM i manja su za 82,1 odsto odnosu na ulaganja u istom kvartalu prošle godine - navedeno je u izvještaju DEP-a.

Ukoliko se ovakav trend nastavi do kraja 2016, ova godina bi mogla da bude najlošija po iznosu privučenih investicija u posljednjih deset godina.

U tom periodu BiH je najmanje investicija imala krizne 2009. godine i to 352 mil KM, zatim 2013. kada su ulaganja iznosila 407 mil KM, dok su u prošloj godini bila 477 mil KM.

Najviše investicija u prvom polugodištu stiglo je iz Slovenije (20,7 mil KM), Kuvajta (8,7 mil KM) i Turske (8,4 mil KM), dok je najviše kapitala povučeno u Srbiju (5,5 mil KM) i Italiju (5,7 mil KM).

Odlaganje početka gradnje TE Ugljevik 3, HE Mrsovo i HE Ulog doprinielo padu

U DEP-u ističu da je na smanjenje stranih investicija u prvom polugodištu značajan uticaj imalo povlačenje kapitala iz oblasti finansijske i uslužne djelatnosti, u iznosu od 7,9 mil KM, poslovanja nekretninama (10 mil KM) i iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda (5,5 mil KM).

Navode da je padu doprinijelo i to što je završeno ulaganje u Termoelektranu i rudnik Stanari koja je već počela sa testnim radom, ali i odlaganje početka izgradnje najavljivanih većih elektroenergetskih projektata među kojima su najznačajnije TE Ugljevik 3, HE Mrsovo i HE Ulog.

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
- Takođe, najavljena izgradnja Bloka 7 TE Tuzla kao i drugi veći elektroenergetski objekti u narednom periodu planiraju se finansirati putem kreditnog zaduženja, a ne direktnim stranim ulaganjem - ističe se u informcaiji.

Kada su u pitanju oblasti u koje su strani investitori najviše ulagali izdvajaju se prerađivačka industrija sa 29,9 mil KM, snabdijevanje električnom energijom 13,4 mil KM i trgovina sa 17,7 mil KM.

Duduković: Može se očekivati dalji pad ulaganja

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže za Capital da su ovi podaci dokaz da BiH nije atraktivno područje za ulaganje, prije svega, zbog nepovoljnog poslovnog ambijenta, nesigurnosti investicija i nepovoljne političke situacije. On kaže da BiH nije atraktivna ne samo za strane, nego i za domaće investitore o čemu govori i podatak da je štednja ovdje premašila 10 mlrd KM.

- Ne očekujem nikakva pobiljšanja, ako vlasti nešto ne promijene. Vidimo da se ništa ne radi po pitanju ispunjenja obaveza iz Reformske agende, očekivalo se mnogo više, da će promijene krenuti i da će se poslovni ambijnet poboljšavati, ali to sve ide veoma sporo - naglasio je Duduković.

On je istakao da se i u narednom periodu može očekivati dalji pad ulaganja, jer je u ono što je bilo atraktivno već investirano. Kazao je da rješenje nisu ni investicije u energetske objekte i telekomunikacije, već isključivo u proizvodna preduzeća koja će zapošljavati veći broj radnika.

- Ulaganja u energetiku ne donose veliko zapošljavanje, već su samo profiti veliki i zbog toga je taj sektor interesantan investitorima, ali mi trebamo raditi na tome da ovo područje bude interesantno onima koji će proizvoditi i zapošljavati više ljudi, a samim tim poboljšati i socijalno stanje - istakao je Duduković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.