NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period od 17.03 - 21. 03. 2008. godine

Izvor: Advantis Broker Petak, 21.03.2008. 22:12
Komentari
Podeli


Start ovosedmičnog trgovanja ipak nam nije donio nastavak trodnevnog trenda jačanja vrijednosti cijena i indeksana Banjalučkoj berzi. Prva tri dana, uprkos nešto većem prometu od uobičajenog,bila su u znaku nisko pozicioniranih kupovnih naloga, što je uzrokovalo slabljenje vrijednosti mnogih izdanja, kao i spuštanje sva tri indeksa unegativan teritorij, čime su anulirani dobici iz prethodne sedmice. Po ko zna koji put izostala je značajnija podrška većihinvestitora kako bi se cijene akcija zadržale na dostignutom nivou, čime je uslijedio veći pritisak na strani ponude što su najbolje iskoristili niskopozicionirani ulagači koji su se uspjeli domoći pojedinih akcija po veoma niskim cijenama. Pred kraj sedmice situacija se mijenja na bolje zahvaljujući prvenstveno optimističnim ulagačima koji su zazuzevši nešto više pozicije inicirali kakorast prometa tako i rast cijena i vrijednosti indeksa. U najnepovoljnijojpoziciji tokom sedmice našle su se akcije kompanija iz sektora elektroprivrede, čime je ERS10 izgubio cijelih 3,66% od svoje vrijednosti, spustivši se tako na nivo od 2.312 indeksnih poena, BIRS je oslabio za 1,13%,dok je nešto bolje prošao FIRS izgubivši podnošljivih 0,47% od svoje vrijednosti. Ostvaren je ukupan sedmični promet u vrijednosti od 9.559.385 KM,od čega oko 62,00% otpada na blok transakcije.

Ubjedljivo najveći promet uvrijednosti od 4.987.498 KM ostvarile su akcije Kristala Banja Luka(BLSE:KRIS-R-A) kojima je kroz blok transakciju drugog dana ovosedmičnog trgovanja protrgovano sa 1.719.827 lotova što predstavlja 24,36% od ukupnog broja njihovih emitovanih akcija po cijeni od 2,90 KM. Očekivano, najtraženije među likvidnijim izdanjima bile su ponovo akcije Telekoma Srpske(BLSE:TLKM-R-A) kojima je ostvaren promet od 298.733 KM uz rast vrijednosti od1,02% i sedmičnu fluktuaciju prosječne cijene u intervalu od 1,94 KM koliko jeiznosila sredinom sedmice do 1,99 KM sa kojom su zaključile sedmicu. Nastavljena je serija većih prometa i akcijama Metala Banja Luka(BLSE:MTLB-R-A) kojima se trgovalo u iznosu od 200.474 KM uz nastavak jačanjavrijednosti na sedmičnom nivou od 4,17%, tako da su poslednjeg dana trgovanjadostigle cijenu 0,75 KM. Akcijama Kaluđerice Petrovo (BLSE:KLRC-R-A) ostvarenje promet u vrijednosti od 183.522 KM po cijeni od 0,40 KM, što predstavljaskok od čitavih 393,00% u odnosu na prethodno trgovanje, čime su ponijele titulu dobitnika sedmice, dok se akcijama Rafinerije nafte Bosanski Brod(BLSE:RNAF-R-A) trgovalo u vrijednosti od 66.792 KM, uz fluktuaciju cijene u intervalu od 0,471 KM koliko je iznosila na startu sedmice do 0,458 KM na koju su se spustile sredinom ovosedmičnog trgovanja, čime su oslabile za podnošljivih1,50% u odnosu napočetnu vrijednost.

Na segmentu kotacije zif-ovakonačno nešto više zanimljivosti. Tako su najlikvidnije bile akcije ZIF-aJahorina KOIN (BLSE:JHKP-R-A) sa ostvarenim prometom od 1.543.987 KM, od čegaje kroz blok transakciju protrgovano količinom od 86.481 akcija ili 4,39% odukupnog broja emitovanih akcija po cijeni od 10,70 KM u vrijednosti od 925.346KM, uz rast vrijednosti od cijelih 7,74%, čime su ponijele titulu pobjednikameđu fondovima. Sa ostvarenim prometom od 288.425 KM i gubitkom vrijednosti od2,43% drugo mjesto zauzele su akcije ZIF-a Polara Invest fond (BLSE:PLRP-R-A),dok su uz bok njima bile i akcije ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) kojima je ostvaren promet od 252.630 KM uz rast vrijednosti od 6,89% u odnosu na prošlosedmičnih 11,16 KM. Akcije ZIF-a VIBfond (BLSE:VIBP-R-A) oslabile su za čitavih 9,70% spustivši se ponovo ispod nivoa od 5,00 KM, čime su ponijele titulu gubitnika među fondovima.

Tokom sedmice obavljeno je preuzimanje emitenta Jedinstvo GP Gradiška (BLSE:JDNS-R-A) u vrijednosti od942.604 KM.

Banjalučka berza je tokom sedmiceo bjavila finansijske izvještaje za 2007. godinu za emitente Prijedorputevi a.d.Prijedor, ZIF BLB -profit a.d. Banja Luka, RITE Ugljevik a.d. Ugljevik, KrajinaGP a.d. Banja Luka, Saničani a.d. Prijedor i Veterinarska stanica a.d. Srbac,kao i revizorski izvještaj za 2007. godinu za emitenta ZTC Banja Vrućica a.d.Teslić. Takođe je objavljeno i obavještenje o prvoj javnoj emisiji obveznica Grada Banja Luka u iznosu od 7.000.000 KM, po kamatnoj stopi od 5,75% i rokomdospijeća od 3 godine, kao i oglasi o sazivanju 9. redovne Skupštine akcionara emitenta Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad, 15. redovne Skupštine akcionara Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad, te 18. redovne Skupštineakcionara emitenta NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka.


Autor: Tatjana Tomanić, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.