Izvor: Dnevni avaz | Petak, 21.03.2008.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(1887.) Šerijatska sudačka škola u Sarajevu: Namjenu je mijenjala nekoliko puta

Na raskrsnici ulica Sagrdžije i Čemerlina nalazi se zgrada Šerijatske sudačke škole. Sagrađena je 1887. godine u bogatom pseudomaurskom stilu prema projektu Karla Paržika. Šerijatska sudačka škola (mektebi-nuvab) otvorena je u decembru iste godine kao petogodišnja viša škola.

"Zgrada je smještena na uzvišenju, što stvara dojam impozantnosti. Unutrašnjost je specifična, jer ima dva atrija, odnosno, unutrašnja dvorišta sa šadrvanima", objašnjava Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije grada. Zgrada ima dva nivoa, a ima i dva ulaza, od kojih je glavni povezan s ulicom dugim stepeništem.

Zgrada Šerijatske sudačke škole specifična je po drvenoj krovnoj konstrukciji i oslikanim zidovima i stropovima. "To nisu tipične arabeske kao u drugim objektima orijentalnog tipa nego su crteži pravljeni pomoću šablona", objašnjava Garibija.

Šerijatska sudačka škola prestala je s radom 1935. godine. Poslije Drugog svjetskog rata, u zgradi je kratko vrijeme bilo smješteno odjeljenje Pravnog fakulteta, a nakon toga Muzej grada Sarajeva. Od 1995. godine u njoj se nalazi Fakultet islamskih nauka. "Prije nekoliko godina fasada zgrade je obnovljena, a atriji su ustakljeni pa sada manji služi kao dnevni boravak za studente FIN-a, a u većem se održavaju razne svečane ceremonije", dodaje Garibija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.