NavMenu

I Sarajevo može biti pametan grad - Šta predviđa platforma pametnih rješenja kompanije BS Telecom Solutions

Izvor: eKapija Subota, 26.11.2016. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Sarajlije, zamislite da imate odmah dostupne informacije u kojim dijelovima grada su najveće gužve, gdje imate slobodna parking mjesta, koja linija gradskog prevoza ide do određene destinacije, koji je kvalitet zraka, gdje večeras ima koncert...

Sve ovo u razvijenim evropskim gradovima obezbjeđuju aplikacije za pametne gradove, koje objedinjuju desetine gradskih servisa, kako bi građanima olakšali svakodnevni život. Informacije mogu da budu prezentovane putem veb i mobilnih aplikacija, displeja postavljenih na strateškim mjestima, ili nekim drugim kanalima.

Jednu takvu platformu za pametni grad kreirala je sarajevska firma BS Telecom Solutions. Nastala je kao logičan slijed njihovih ranijih rješenja, najprije sistema za upravljanje saobraćajem na autoputevima. Na platformi za pametni grad radilo je više od 5 godina oko 10 inženjera. Kako kažu, platforma nije vezana za jednu industriju, već je riječ o horizontalnom rješenju, te može biti primijenjena bilo gdje.

- Kada pričamo o pametom gradu tehnički, ustvari, pričamo o velikom broju različitih senzora, o prikupljanju informacija sa tih senzora, obradi informacija, automatizaciji, prezentaciji prikupljenih informacija korisnicima, naknadnoj analizi tih podataka i slično. Platforma je izrađenu prema najsavremenijim tehničkim rješenjima, koja može prikupiti i uvezati neograničen broj informacija sa svih senzora i plasirati tamo gdje je potrebno. Može raditi nezavisno od operativnog sistema i hardvera, takođe i u cloud-u.

Objašnjavaju da u Sarajevu već odavno postoji potreba za implementacijom pametnih rješenja u svakodnevnom funkcionisanju grada, prvenstveno iz sigurnosnog aspekta.

- Mi smo i dalje više priznati u regionu, nego ovde odakle dolazimo. Spremni smo da naša rješenja implementiramo sada. Već smo predložili neke pilot projekte koje bismo sami finansirali, ali nismo osjetili zainteresovanost.

(Foto: Aleksandar Todorovic/shutterstock.com)
Sve informacije koje se dobijaju, pohranjuju se i dalje analiziraju. A to dalje znači da se mogu dobiti kvalitetne smjernice za urbanističke planove i razvoj grada, objašnjavaju inženjeri iz BS Telecom Solutions-a.


Generalno, Sarajlijama bi posebno značila ona rješenja koja pomažu rješavanje zagušenja u saobraćaju, nalaženje parking mjesta i linija javnog gradskog prevoza, sigurnost, praćenje zagađenosti zraka i mogućnosti poplava u određenim dijelovima i slično.

- Razvoj pametnog grada nije jedan projekat, već pametni grad treba da bude strategija razvoja, odnosno da vodilja i zvanična strategija za sve urbanističke projekte bude razvoj pametnih rješenja. Možemo da kažemo da je to jedan krovni projekat, koji inkorporira manja rješenja, samim tim potrebna su manja ulaganja i brže se dolazi do rezultata.

Kažu da se rješenje može koristiti i za javna preduzeća i za privatni sektor. U narednom periodu će raditi na razvoju servisa ove platforme. Ističu da već postoji nekoliko otvorenih poslovnih prilika gdje bi razvijali konkretne servise.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.