Izvor: Danas | Petak, 25.11.2016.| 09:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trgovinski lanci sve češće plasiraju sopstvene robne marke - Udar niskim cijenama na popularne brendove

(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Veliki trgovinski lanci ili veleprodaje sve češće plasiraju sopstvene robne marke koje veoma liče na brendove fabrika u kojima su trgovci zakupili dio proizvodnje, pokazuje praksa u Srbiji.

Najčešće je riječ o prehrani, pa poznate "plazma", "kravica", "jaffa", sve do hrane za životinje, imaju svog pandana izrađenog za potrebe trgovina.

Tako Delhaize prodaje ima marku "365", Idea "K Plus", DIS je svoju nazvao "Dobro", Univerexport "Bašbaš"... Po pravilu, riječ je o kvalitetnim proizvodima koji se samo pod drugim imenom i sa nižom cijenom plasiraju na tržištu. Iz ugla kupca, takva politika prodaje nije loša, ali domaći proizvođači vide to u drugom svjetlu.

- Veletrgovine ugovaraju proizvodnju pod sopstvenim znakom, ne bore se ni sa jednim problemom koji prati taj najkomplikovaniji segment privrede, a raspolažu ogromnim ucjenjivačkim potencijalom. Fabrike su praktično prinuđene da prihvate uslove, jer im od toga zavisi plasman sopstvenog brenda, mjesto na polici, izloženost i prisutnost u reklamnim porukama trgovine. Činjenica je da fabrikama nekada odgovara da iskoriste u cjelosti svoje kapacitete. Ali, to je dugoročno posmatrano, na štetu sopstvenog brenda u koji su ulagali - od istraživanja, testiranja, marketinške kampanje, do zaštite imena - kaže jedan od privrednika za Danas.

Tvrdi da su proizvođači, često suptilno ili ne, ucjenjeni da ustupe dio svojih pogona, jer u suprotnom ni njihova osnovna proizvodnja neće biti istaknuta na policama.

- Dolazimo u apsurdnu situaciju da nam je konkurencija sopstveni, a ne kvalitetan proizvod druge fabrike - dodaje.

Najveći problem u toj priči jeste što su trgovačke marke obično najjeftinije u svojoj kategoriji, pa se pad prodaje osjeti kod originalnog proizvoda.

Svetlana Glumac, direktorka za korporativne i regulatorne poslove kompanije Moji brendovi iz Srbije, potvrđuje da se privreda već duže vrijeme suočava sa tim problemom.

- Mi imamo brendove kojima su potrošači vijerni, ali cjenovna politika i te kako utiče, ugrožava i lokalnu proizvodnju i već izgrađene brendove - kaže Glumac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.