NavMenu

Zašto je šoping dan nazvan "crnim petkom"?

Izvor: Indikator Petak, 25.11.2016. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Po uzoru na tradiciju u Sjedinjenim Drržavama, trgovci u BiH nude sniženja za tzv. crni petak (Black Friday).

Crni petak je dan za američke potrošače, nakon Dana zahvalnosti, u kojem mogu povoljno kupiti artikle koji na kraju mogu postati božićni dar. Ali zašto se taj dan zove "crnim" petkom?

Postoji nekoliko priča. No, najčešće se citira jedna koja ima veze s tintom, papirom i računovodstvom.

Do ranih 1980-ih, cirkulirala je alternativna teorija da trgovci tradicionalno rade sa finansijskim gubitkom većim dijelom godine (od januara do novembra), a profitiraju tokom blagdana, počevši od dana nakon Dana zahvalnosti.

U finansijskim evidencijama, nekad su bile uobičajene računovodstvene prakse da se koristi crvena tinta za prikazivanje negativnih iznosa i crna tinta za pozitivne iznose. Crni petak, po ovoj teoriji, je početak perioda kada trgovci više nemaju gubitke (crvena boja) nego umjesto toga profitiraju (crna boja). Najstarija poznata upotreba "crne teorije tinte" pojavila se 28. novembra 1981. u Philadelphia Inquireru.


Ako je to dan u godini sa najvećom maloprodajom, zašto se zove "crni petak"? Jer to je dan kad trgovci najbolje zarade, mnogi se pitaju.

Zaposleni u trgovinskim centrima kažu da taj naziv potiče od njih jer dosta rade, te da je to dug i težak dan za sve.

Neki trgovci su toliko ovisni o božićnoj šoping sezoni da, uključujući i Božić, prihoduju četvrtinu godišnje zarade i kompenziraju gubitke iz ostalih perioda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.