NavMenu

MMF traži prenos nadležnosti sa Agencije za bankarstvo RS na Centralnu banku BiH

Izvor: Capital Petak, 25.11.2016. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Premijerka RS Željka Cvijanović potvrdila je juče da postoji memorandum kojim Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtjeva prenos nadležnosti sa Agencije za bankarstvo RS na Centralnu banku BiH, o čemu je pisao portal Capital.

- Postoje razni dokumenti i razni memorandumi, između ostalog, postoji i jedan takav materijal, ali je validno ono što piše u Pismu namjere. Mi smo se, kao predstavnici Vlade RS, i drugi nivoi vlasti bavili Pismom namjere u razgovorima sa MMF-om i to se potpisuje - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Vlade RS je rekla da se vlasti RS povjerljivim memorandumom Aide Memoire nisu i neće baviti, te da od prenosa nadležnosti nema ništa. Ona tvrdi da ovaj memorandum nije razmatran ni na sjednici Fiskalnog savjeta niti u pojedinačnim razgovorima sa predstavnicima MMF-a.

- Više puta smo ponovili da nećemo prihvatiti nikakav prenos nadležnosti. Ono što možete pročitati u Pismu namjere i dopuni Pisma namjere je jedino što je relevantno za Vladu RS. U svim drugim pričama oko toga kako postoje određeni memorandumi i kako smo mi uslovljeni da se nešto prenese na nivo BiH, mi nismo i nećemo učestvovati - tvrdi Cvijanović.


Memorand o fiskalnoj stabilnosti predviđa da Odbor za superviziju BiH bude vrhovno tijelo za planiranje, nadzor i izvještavanje o superviziji banaka postoji.

Capital je juče objavio povjerljivi dokument Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Aide Memoire kojim se od regulatornih agencija i Centralne banke BiH traže zajedničke kontrole i redovna razmjena podataka o sistemski značajnim bankama u RS i FBiH, dok se Odboru za superviziju pri CB BiH značajno proširuju ovlaštenja na saniranje svih sistemskih rizika.

Ukoliko vlasti RS pristanu na zahtjeve MMF-a Agencija za bankarstvo praktično bi bila podređena Odboru za superviziju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.