NavMenu

U organizaciji firme Establish u Sarajevu održana konferencija "Business Intelligence Forum"

Izvor: Investitor Petak, 21.03.2008. 11:35
Komentari
Podeli

Establish tim<EM>Establish tim

U Sarajevu je jučer održana konferencija Business Intelligence (BI) Forum, koju je organizirala konsultantska firma Establish, članica ASA Group, sa partnerom iz Hrvatske Alfatec Group. Cilj konferencije je približavanje trendova i značaja BI za poslovanje firmi, te njegovo afirmisanje u BiH.

"S obzirom da je BI veoma malo ili skoro nikako prisutan u BiH, odlučili smo da organiziramo ovu koferenciju i približimo ovaj sistem firmama, ali i ključnim ljudima koji donose odluke unutar firmi, s ciljem boljeg poslovanja", kazao je direktor IT i poslovnog konsaltinga firme Establish Ernad Kovačević.

Profesor sa Univerziteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija kazao je da je BI novi koncept korištenja informacionih tehnologija kao alata za postizanje bolje konkurentnosti firme, uočavanja opasnosti koje se dešavaju u okruženju i unutar firme, te mogućnosti što skorijeg djelovanja.

"To je potpuno novi koncept koji podrazumijeva integraciju klasičnih poslovnih funkcija sa informaciono-komunikacionim tehnologijama i mogućnostima koje nam one danas pružaju", kazao je Lagumdžija.

Establish tim<EM>Establish tim

U EU i SAD sve ozbiljnije firme imaju BI kao zasebnu funkciju, dok u našem susjedstvu, kako pokazuju istraživanja, taj procenat još nije prešao deset odsto kazao je Lagumdžija. Dodao je da se u SAD, iako je velika zastupljenost BI, gubi 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog neposjedovanja poslovnih informacija i kvalitetnog BI.

"Prema istraživanjima, SAD gube oko 300 milijardi USD zbog gubitka poslovnih informacija. Kada bi u BiH gubici bili kao u SAD, a oni su mnogo veći zato što funkciju BI uopće nemamo, znači da bi BiH, zbog nedostatka poslovnih informacija, gubila minimalno polovinu penzionog fonda BiH", istakao je Lagumdžija.

Kazao je da je u BiH zastupljenost BI veoma mala ili skoro nikakva, što znači da je BiH u jako velikom zaostatku za razvijenim zemljama EU i SAD.

Izlagači na koferenciji su bili i Slobodan Zorko iz Alfateca (Hrvatska), Maja Španić iz kompanije Dalekovod (Hrvatska), Darko Sesvečanec iz kompanije Gavrilović (Hrvatska) i Faris Rujanac iz bh. konsultantske firme Establish.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.