Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.11.2016.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aerodrom Mostar planira letove za Beč i Istanbul - Nakon obnove putničkog terminala, glavni zadatak dovođenje niskotarifne kompanije

Godina pred nama mogla bi biti prekretnica u razvoju aerodroma u BiH, s obzirom na to da su već počela ulaganja u nove projekte. U Banjaluci uskoro kreće gradnja novog kargo skladišta i proširenje aerodromske zgrade. Aerodrom Tuzla ima spreman projekat rekonstrukcije putničkog terminala, a dok čeka novac za realizaciju, mostarski aerodrom privodi kraju jednu takvu investiciju. Kako kaže Marin Raspudić, direktor Međunarodne zračne luke Mostar, u 2017. godinu ulaze sa novim izgledom i boljom opremljenošću.

- Rekonstrukcijom putničkog terminala znatno će se poboljšati kvalitet usluga za sve putnike. U dolasku će imati više prostora, ulaznih mjesta, što je neophodno. Naši gosti su uglavnom turisti koji putuju za Međugorje, a među njima ima mnogo starijih osoba. Nakon obnove, terminalna zgrada će biti prilagođena osobama za poteškoćama u kretanju, a obezbijedićemo i ambulantno vozilo za medicinske potrebe - kaže Raspudić za portal eKapija.

Novac za ovu investiciju, oko pola miliona maraka, mostarski aerodrom je osigurao preko IPA fondova. Ako sve bude po planu, Raspudić kaže da će radovi na objektu biti završeni do kraja godine, nakon čega slijedi svečano otvaranje.

Aerodrom u Mostaru planira i nabavku nove opreme koja im je nedostajala u prethodnom periodu. Direktor aerodroma kaže da je Vlada FBiH u 2016. godini za to obezbijedila novac.

- Riječ je o opremi za prihvat aviona, putnika i roba, koja nam je neophodna kako bismo zadržali poziciju međunarodnog operatera. Dio novca nam je već prebačen, a u sklopu toga ćemo nabaviti i lift za prihvat osoba s invaliditetom - navodi Raspudić.

Osim toga, menadžment jedinog aerodroma u Hercegovini radi na dovođenju niskotarifne kompanije u Mostar tokom 2017. godine. Raspudić ističe da to, ipak, nije moguće bez pomoći Grada Mostara i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

- U planu su dvije linije, za Beč i Istanbul, jer za njima postoje realne potrebe. Niskotarifne kompanije uglavnom traže sufinansiranje linija od lokalne zajednice, a mi ovaj put imamo podršku i vjerujem da ćemo to uspjeti. Ipak studija na kojoj radimo tek treba da pokaže detalje, koliko novca nam je potrebno, koliko je projekat opravdan i izdvodljiv.

Menadžment mostarskog aerodroma nije zadovoljan ni rezultatima ostvarenim u ovoj godini.

- U 2016. godini smo imali 23% manje putnika nego prošle. Očekujemo da će se to promijeniti dolaskom niskotarifne komanije - kaže Raspudić.

(Foto: mostar-airport.ba)
S obzirom na to da razvoj aerodroma Mostar nije moguć bez dolaska niskotarifnih kompanija, naš sagovornik kaže da će upravo na tome biti fokus u narednom periodu.

- Dosta posla nas čega povodom tih planova, i sav trud ćemo uložiti da se to i ostvari u sljedećoj godini. Ako uslovi i okolnosti budu idealni, niskotarifna kompanija bi mogla da saobraća sa našeg aerodroma već od ljeta 2017. godine.

Ovakav projekat pokazao se već kao uspješan u BiH. Na sličan način vazdušne koridore sa ostatkom Evrope je otvorio Međunarodni aerodrom Tuzla, za šta Vlada Tuzlanskog kantona godišnje izdvaja 700.000 KM.

Trenutno sa aerodroma u Mostaru postoje tri linije za Rim, Bari i Napulj. Riječ je o čarter letovima koje organizuje agencija Air Service. Najviše putnika dolazi iz Italije, Libana i Irske, koji uglavnom posjećuju svetilište u Međugorju, a u narednom periodu se očekuje veći broj gostiju iz Poljske.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.