NavMenu

Formula 1 godišnje ostvaruje 3,9 mlrd USD prihoda

Izvor: eKapija Petak, 21.03.2008. 10:39
Komentari
Podeli

Utrke Formule 1 donose najveći prihod od svih godišnjih sportskih događanja. Tako je svaka od 18 Velikih nagrada Formule 1 tijekom 2007. godine ostvarila prosječni prihod od 217 milijuna dolara. Usporedbe radi, utakmice američkog nogometa u NFL ligi prosječno donose 24 milijuna dolara prihoda, Premier lige 8 milijuna, a američke baseball lige (MLB) 2 milijuna dolara.

Ukupni globalni prihod Formule 1 iznosi 3,9 milijardi dolara. Veće prihode ostvaruju samo američke National Football League (6,5 milijardi dolara u 2006.) i Major League Baseball (5,1 milijardi dolara u 2006.), ali valja napomenuti da ove lige svoje prihode ostvaruju na temelju znatno većeg broja sportskih događanja. Ukupni prihod klubova Premier lige za sezonu 2006./2007. iznosio je 3 milijarde dolara.

Godišnji prihod Formule 1 ostvaruje se kombinacijom prihoda od raznih tipova sponzorstava, korporativnih donacija, doprinosa komercijalnih partnera i vlasnika, prodaje prava prijenosa, prihoda pojedinih timova te prodaje ulaznica. Porastu globalne popularnosti Formule 1 pridonijelo je širenje Grand Prix utrka diljem svijeta, kao ključnom elementu strategije ovog sporta. Europa i dalje ostaje poprište najvećeg broja utrka, njih deset. U Aziji se održava pet utrka, a ove će se sezone krajem rujna u Singapuru održati i prva noćna utrka Formule 1. Globalna privlačnost Formule 1, koju pokazuju visoki prihodi, odlična posjećenost utrka i gledanost prijenosa, govore o tome da se Formula 1 može doista smatrati jednim od vodećih sportova na svijetu.

“Globalni prihodi od preko 3,9 milijardi dolara i preko 350 milijuna gledatelja u sezoni 2007. doista su impresivni. Širenje ovog sporta u Aziju, pojava novih “lokalnih sportskih junaka”, recimo u Indiji i Kini, te uvođenje noćnih utrka, vjerojatno će dovesti do daljnjeg povećanja ovih pokazatelja uspješnosti”, napominje Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju.

U usporedbi s drugim vodećim sportovima, Formula 1 ostvaruje daleko manji segment prihoda, svega 10 posto, od prodaje ulaznica i potrošnje gledatelja na samim natjecanjima. Povećanje tog dijela prihoda moglo bi pridonijeti financiranju obnove postojećih staza te pomoći Silverstoneu da zadrži svoju Veliku nagradu u 2010. i nadalje. Osim noćne utrke, ove godine Formula 1 uvodi i druge novine. Riječ je o eliminaciji pomagala vozaču, kao što je kontrola proklizavanja pogonskih kotača. Formula 1 se nada da će takve i slične inovacije pridonijeti daljnjem porastu privlačnosti ovog sporta kako među sponzorima, tako i kod publike, navodi se u saopćenju Deloitta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.