NavMenu

Neophodno veće povezivanje kantona u FBiH radi bolje zdravstvene zaštite

Izvor: Fena Četvrtak, 20.03.2008. 14:15
Komentari
Podeli

Stanje u zdravstvu s aspekta funkcioniranja zdravstvene zaštite u Federaciji BiH bilo je tema sastanka rukovodstava skupština svih kantona u FBiH jučer na Bjelašnici.

Diskusije i stavovi izneseni na skupu ukazali su na neophodnost poduzimanja mjera kojima bi se poboljšao neravnopravan položaj građana Federacije BiH u korištenju zdravstvenih usluga, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Finansijska dugovanja o pitanju plaćanja zdravstvenih usluga između kantona također su otvorila brojne diskusije i reagiranja.

Rečeno je da su velike razlike među kantonima u stepenu naplaćenih doprinosa, koje se kreću od 30 do 98 posto, što direktno utječe na finansiranje zavoda zdravstvenog osiguranja i pružanje kvalitetne zdravstvene usluge.

Zajednička je ocjena da je i nedostatak jedinstvene strategije u razvoju zdravstva u FBiH jedan od osnovnih uzroka neriješenog i nefunkcionalnog sistema zdravstvene zaštite u kantonima Federacije.

Iako je zdravstvenoj struci ostavljeno da pokuša pronaći najbolja rješenja, uz podršku i politike, na sastanku su se sve glasnije čula mišljenja da FBiH treba definirati mrežu sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, u okviru koje bi se trebali odrediti i referentni centri za razvoje pojedinih mediciniskih grana.

U tu svrhu, dogovoreno je da se do polovine sljedećeg mjeseca održi sastanak ministara zdravstva kantona Federacije BiH da bi neki od ponuđenih prijedloga s jučerašnjeg sastanka mogli dobiti i konačnu formu te bili upućeni Vladi i Parlamentu FBiH.

Učesnici radnog sastanka na Bjelašnici raspravljali su i o nedostatku federalnog zakona o finansiranju političkih partija.

Da bi se našlo najbolje rješenje, formirat će se koordinaciono tijelo sa sekretarima svih kantonalnih skupština u FBiH. Ono bi trebalo predložili rješenja tog problema te ih predočiti izvršnoj i zakonodavnoj federalnoj vlasti.

Sastanak na Bjelašnici inicirao je Kanton Sarajevo, predvođen predsjedavajućim Skupštine KS-a Denisom Zvizdićem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.