NavMenu

MMF postigao sporazum sa BiH - Odluka o doznaci 160 mil KM u 2017.

Izvor: Indikator Srijeda, 23.11.2016. 15:53
Komentari
Podeli

Međunarodni monetarni fond je postigao sporazum na nivou osoblja sa BiH o prvom pregledu u okviru proširenog aranžmana. Očekuje se da će Izvršni odbor MMF-a razgovarati o prvom pregledu u prvom kvartalu 2017, što bi omogućilo doznačavanje oko 80 mil EUR, saopćeno je iz Misije MMF-a u BiH nakon okončanja posjete BiH.

Misija MMF-a pod vodstvom Nadeem Ilahija boravila je u BiH od 9. do 22. novembra 2016. da bi vodila razgovore o prvom pregledu u okviru proširenog aranžmana sa BiH.

- Ekonomski program BiH se odvija po planu. Osoblje MMF-a i predstavnici vlasti u BiH su postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora, o politikama neophodnim za završetak prvog pregleda u okviru EFF-a. Razmatranje prvog pregleda od odbora će uslijediti nakon provođenja niza mjera - kazao je Nadeem Ilahi.

U izjavi se dodaje da ekonomija nastavlja da se oporavlja. Nakon projiciranog rasta od 2,6% u 2016. godini, očekuje se da će rast u 2017. ubrzati na iznad 3%. Nivo potrošačkih cijena će pasti gotovo za 1% ove godine, ali će inflacija u 2017. preći u sferu pozitivnih vrijednosti odražavajući projekcije inflacije predviđene u eurozoni, koja se u BiH prenosi zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora. Stopa nezaposlenosti ostaje neprihvatljivo visoka, posebno među mladima. Iako je sektor bankarstva likvidan i adekvatno kapitaliziran na agregatnom nivou, neke osjetljivosti su i dalje prisutne.

- Unapređenje poslovnog okruženja u smislu privlačenja investicija, otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast su od enormnog značaja. Vlasti su u procesu unapređenja funkcionisanja tržišta rada kroz smanjenje poreznog opterećenja rada i nastavljanja provedbe novih zakona o radu. Restrukturiranje i privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu će pomoći da se poboljšaju ekonomsko upravljanje i konkurencija. Povećanje akciza na gorivo će generisati sredstva za izgradnju autoputa Koridor 5C, čime će se unaprijediti povezanost, konkurentnost a samim tim povećati i rast - navodi se u izjavi.

Ilahi konstatira da su fiskalni rezultati u trećem kvartalu 2016. bili u velikoj mjeri u skladu sa programskim ciljevima.

- Vlasti su pripremile budžete za 2017. koji su u skladu sa unapređenjem kvaliteta javne potrošnje i smanjenja javnog duga u odnosu na BDP u srednjoročnom periodu. Da bi ispunili ciljeve programa, od ključne važnosti će biti nastaviti sa jačanjem poreskih uprava i striktnim limitiranjem rashoda. Podržavamo napore vlasti u pogledu harmonizacije poreskih zakona kako bi smanjili administrativno opterećenje poslovnih subjekata - navodi se u izjavi.

Također dodaje se da se finansijska stabilnost održava. Devizne rezerve Centralne banke BiH pružaju snažnu potporu aranžmanu valutnog odbora. Kreditni rast se oporavlja, ali još uvijek je nizak zbog visokog nivoa nekvalitetnih kredita i slabe potražnje kredita. Agencije iz bankarskog sektora poduzimaju mjere kako bi riješile ranjivost u bankama i osnažile međusobnu saradnju.

- Misija pozdravlja planove vlasti u pogledu usvajanja novih zakona iz bankarskog sektora na nivou entiteta i BiH koji su u skladu sa najboljom međunarodnom praksom - naglašava Ilahi.

Na kraju zaključuje kako se očekuje da će Izvršni odbor MMF- a razgovarati o prvom pregledu u prvom kvartalu 2017. Odobravanje pregleda bi omogućilo doznačavanje iznosa od 63,4125 miliona SDR (oko 80 mil EUR).

Tridesetšestomjesečni EFF aranžman sa BiH MMF je odobrio 7. septembra 2016.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.