NavMenu

Lijekovi na bazi kanabisa uskoro u apotekama u BiH?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.11.2016. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Uvođenje lijekova na bazi kanabisa u medicinske svrhe u BiH sve je izvjesnije, moguće i za godinu dana.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH poručuju da se sastanak Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga po ovom pitanju očekuje u narednom periodu.

- Očekujemo da će se na sastanku dogovoriti prijedlog izmjene postojećeg zakona ili će eventualno doći do toga da kanabinoidi budu premješteni iz tablice 1 (zabranjene supstance) u tablicu 2 (supstance koje se koriste u medicini) kako je predlagano - rekli su Nezavisnim u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Dr Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, kaže da je sigurna kako će ova procedura imati pozitivan ishod.

- Zaista mislim da nema razloga da dođe do nekih nepredviđenih komplikacija prilikom ovog procesa, a kao primjer imamo i SAD, gdje se baš u ovo vrijeme traže slične dozvole da se ova supstanca koristi i u neke druge svrhe. Međutim, to je dugotrajan proces i biće potrebno pristupiti izmjeni zakona kao i više pravilnika. Sada je sljedeći korak na Parlamentarnoj skupštini BiH - ističe Gojković.

Ona dodaje da je u pitanju niz aktivnosti koje se moraju sprovesti u ovom procesu kako bismo na kraju dobili željeni rezultat.

- Očekujem da će ova procedura trajati najmanje još godinu dana i da će se tek onda naći u liječenju i u apotekama. Mišljenja sam da zaista i treba toliko da traje, pogotovo kada se radi o ovom pitanju, ne treba da se ovakve stvari rješavaju brzo, nego temeljno i detaljno - kaže dr Gojković.

Prema njenim riječima, tu supstancu treba koristiti isključivo u medicinske svrhe.

- Smatram pozitivnim uvođenje ove vrste lijekova, ali kao dodatak terapiji jer samo u kombinaciji s već utvrđenom metodom i terapijom koja se koristi oni mogu donijeti rezultate - pojasnila je Gojković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.