NavMenu

Vlada FBiH prodaje potraživanja u četiri javne kompanije - Zainteresovano nekoliko banaka

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 21.11.2016. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Federalna vlada planira umjesto prodajom trezorskih zapisa i obveznica do novca doći prodajom potraživanja u četiri javne kompanije, izvijestila je BHT.

Plan Vlade FBiH je da u narednoj godini proda kreditna zaduženja kod EBRD-a koja imaju Elektroprivreda BIH, EP HZ HB, Autoceste FBiH i Ceste FBiH, te na taj način nadomjesti neodostak sredstava u budžetu.

Interes za kupovinu potraživanja vrijednih oko 120 mil KM iskazalo je nekoliko komercijalnih banaka. Predmet prodaje biće potraživanja za 2018. i 2019. godinu.

- Ovo je jedan novi mehajnizam finansiranja, koji Vladi omogućava da pribavi ptorebne izvore finansiranja, te da smanji izloženost banaka u pogledu emisije obveznica prema budžetu - kazao je Alija Aljović, pomoćnik ministra finansija FBiH.


Inače, ovi krediti su ugovoreni na način da se njihovo finansiranje vrši iz budžeta Federacije, a kompanije naknadno ta sredstva vraćaju u budžet.

Do sada nije poznato pod kojim uslovima će potraživanja biti prodata, odnosno ko će komercijalnim bankama biti garant sredstava.

Novi način finansiranja FBiH znači da u 2017. godini nije planirano zaduživanje FBiH putem emisije obveznica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.