NavMenu

Opština Vogošća demantuje izgradnju arapskog grada - Kompanija Green Valley iz Dubaija nije podnjela zahtjeve za izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola

Izvor: eKapija Nedjelja, 20.11.2016. 22:32
Komentari
Podeli
(Foto: http://www.facebook.com/greenv.official)
Iz Opštine Vogošća kažu da sa kompanijom Green Valley International Real Estate sa sjedištem u Dubaiju, koja je u ovoj godini najavila izgradnju tri rezidencijalna naselja na području ove sarajevske opštine, nikada nisu pregovarali o bilo kakvoj izgradnji.

- Kompanija Green Valley nije se obraćala Opšini Vogošća ni pismenim putem niti su dolazili kod nas. Nisu podnijeli pismo namjere o izgradnji tih naselja, niti su se ikada obraćali pojedinačnim zahtjevima za izdavanje urbanističkih saglasnosti i dozvola za građenje na području naše opšine - kaže za Faktor Hakija Delić, pomoćnik načelnika Opšine Vogošća.

Prema Delićevim riječima, trogodišnji rok za završetak izgradnje rezidencijalnih naselja, koji navodi arapska kompanija, praktično bi bilo nemoguće ispoštovati čak i ako bi odmah predali molbu za izdavanje urbanističkih dozvola.

- Postoje jasne procedure koje su definirane Zakonom o prostornom uređenju KS i drugim propisima koji reguliraju ovu oblast. Praksa je da se za takva naselja, ako za to postoje uvjeti, prvo uradi regulacioni plan koji definira sve uvjete korištenja zemljišta, položaj parcela i objekata, saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu... Tek kada se sve to riješi, može se pristupiti izdavanju urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje objekata. Cijela ta procedura traje oko dvije godine. S obzirom na to da se navedena kompanija nama još nije ni obratila, smatram da taj rok o kojem oni govore nije realan - objašnjava Delić.

Naime, pomenuta kompanija je u martu najavila izgradnja dva luksuzna naselja - Green Valley City i Martyrs, a prošlog mjeseca iz kompanije oglasili su se najavom gradnje još jednog naselja u Donjoj Vogošći pod nazivom Salam City. U sklopu ovog naselja bi, kako su naveli, na površini od 134 hiljade kvadratnih metara trebalo biti izgrađeno 300 luksuznih vila, uz različite popratne sadržaje: hotele, bazene, restorane, prodavnice, sportske terene...

Na internet stranici ove kompanije mogu se vidjeti i makete budućih luksuznih naselja i kuća koje će navodno graditi u Sarajevu, a na svom Instagram profilu objavili su i nekoliko fotografija s nepostojećeg gradilišta u Vogošći, na kojima se vidi tabla sa natpisom Green Valley City i jedan bager. Pomoćnik načelnika Opštine Vogošća Hakija Delić rekao nam je da ne zna gdje su te fotografije snimljene.

Takođe, na internet stranici spomenute kompanije kupcima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponuđene su na prodaju vile u Sarajevu po početnoj cijeni od 200.000 KM. Od potencijalnih kupaca traži se da uplate 20% novca unaprijed, a ostatak se otplaćuje u mjesečnim ratama u narednih pet godina. Navodi se i da će još nepostojeće kuće i stanovi, koji se također već prodaju, biti završeni u roku od tri godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.