NavMenu

BBI VIP Business Club i MVP BiH: Predstavljen "Operacioni plan jačanja ekonomske diplomacije"

Izvor: Fena Srijeda, 19.03.2008. 11:17
Komentari
Podeli

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj prezentirao je sinoć u Sarajevu na skupu privrednika i diplomata plan jačanja ekonomske diplomacije Bosne i Hercegovine.

Suština plana je da bh. ambasade i diplomatsko-konzularna predstavništva u svijetu postanu mjesta za uvezivanje bh. privrednika i vanjskih partnera jer privreda BiH nije stasala toliko da bi imala vlastita predstavništva u svijetu te ponovno otvaranje vanjskih tržišta za bh. ekonomiju.

«Privreda BiH hoće, želi i može učiniti iskorak vani», poručio je zvanicama na ovom skupu ministar.

Krajnji cilj plana je osigurati bh. privredi što bolje mjesto u današnjoj globalnoj ekonomiji, izjavio je tokom večerašnje prezentacije Amer Bukvić, direktor Bosna bank Internationala (BBI) d.d.

Prema njegovim riječima, BBI želi da podrži Ministarsvo vanjskih poslova i BiH u osnaženju trgovine, a ministar Alkalaj je pozvao i druge banke te bh. kompanije na bližu saradnju s Ministarstvom vanjskih poslova u ovom projektu.

Alkalaj je podsjetio zvanice da je na početku svog sadašnjeg mandata najavio, kao jedan od prioriteta, angažman Ministarstva vanjskih poslova na jačanju ekonomske diplomacije Bosne i Hercegovine.

Ekonomska diplomacija posredstvom diplomatsko-konzularne mreže BiH i dosad je postigla određene reziltate, dodao je ministar i u tom kontekstu spomenuo povratak bh. fimri u Libiju, posredovanje Ministarstva vanjskih poslova za kontakte turskih kompanija s određenim brojem rudnika u BiH, saradnju s malezijskim partnerima, ponovno otvaranje tržišta Alžira te aktivnosti za ulazak bh. građevinskih firmi u Poljsku.

Vijeće ministara BiH podržava da Ministarstvo vanjskih poslova sistemski osmisli ovaj vid diplomatskog djelovanja, pa je u tom smislu u pripremi nacrt zakona o vanjskim poslovima, zaključio je Alkalaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.