Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 15.11.2016.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kuća kojoj poplava ne može ništa - Diže se na visinu od 1,5 m za pet minuta (FOTO)

(Foto: larkfleetgroup.co.uk)
Elevating House samo na prvi pogled izgleda kao tipična engleska kuća, međutim kada nadođe voda ona će se pokazati u svojem pravom svjetlu.

Kompanija Larkfleet Group osmislila je revolucionarni projekat kuće koja se u slučaju poplave može podići na visinu od 1,5 metara u roku od samo pet minuta.

Kuća teška 72 tone podizala bi se pomoću osam mehaničkih dizača sastavljen od motora, upravljača i pomične čelične konstrukcije.

S obzirom na to da je kuća modularna sa čeličnim konstrukcijom, može se demontirati i ponovo izgraditi na nekoj drugoj lokaciji, piše Inhabitat.

(Foto: larkfleetgroup.co.uk)
Kuća bi počela da se diže nakon upozorenja od strane državne agencije za zaštitu životne sredine o nastupajućoj poplavi. Preporučuje se da stanari kuće, kao mjera dodatne bezbednosti, napuste kuću prije njenog podizanja i smjeste se u privremeno sklonište. Preko solarnih panela na krovu, kuća će dobijati potrebnu energiju za vrijeme poplava, a fleksibilni sistem cijevi ostaje povezan sa vodovodnom i kanalizacijonom mrežom.

Kompanija Larkfleet Group nedavno je podnijela zahtijev za dobijanje građevinske dozvole i ukoliko projekat bude odobren, kuća će početi da se se gradi 2017. godine. Nakon toga nastupa period testiranja kuće koji će trajati pet godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.