NavMenu

Festival evropskog teatra u Tuzli od 18. do 29. novembra

Izvor: Klix Utorak, 15.11.2016. 12:26
Komentari
Podeli
(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Festival evropskog teatra od 18. do 29. novembra ove godine biće održan u Tuzli. U okviru ovog festivala u Narodnom pozorištu (NP) u Tuzli bit će izvedeno deset predstava, od kojih je njih šest u takmičarskom programu.

- Nakon 20 godina održavanja Tuzlanskih pozorišnih dana osjetili smo potrebu da ovu smotru prekomponiramo i napravimo ozbiljan festival - kazao je direktor NP Tuzla Armin Ćatić.

U osmišljavanju koncepta Festivala evropskog teatra u Tuzli učestvovao je poznati reditelj iz BiH Dino Mustafić.

- Prvi put ćemo imati takmičarski karakter u okviru kojeg ćemo na sceni NP Tuzla gledati šest predstava. Također, bit će nagrađeni najbolji reditelj, predstava, glumac i glumica - dodao je Ćatić.

Stručni žiri za dodjelu nagrada čine tri člana, a riječ je o dramaturgu i umjetničkom direktoru Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita Jasenu Boki, direktoru Sterijinog pozorja Mirosavu Radoniću i turskoj rediteljici Emin Bilge.

- Ovi ljudi su veoma iskusni kada je riječ o festivalima i bit će nam drago da čujemo njihov sud nakon ovog festivala - istakao je Ćatić.

Apetiti vezani za ovaj festival su bili mnogo veći, međutim, prema Ćatićevim riječima, u proteklom periodu određeni događaji koji se tiču finansiranja ustanova kulture na području Tuzle u određenoj mjeri su poremetili organizacijski tok.

- Ovo je prvi festival, a mi se nadamo da ćemo iduće godine napraviti i žiri kritike, a svakako će biti zastupljen i selektor koji će vršiti selekciju predstava - nastavio je on.

Pored takmičarskog programa, festival donosi i četiri predstave u pratećem programu u okviru kojeg će biti upriličena i obnovljena premijera komada Predstava Hamleta u selu Mrduša donja koja je u režiji Mustafe Nadarevića svoje prvo izvođenje doživjela 1999. godine.

Za vrijeme Festivala evropskog teatra na tuzlanskim daskama koje život znače uloge će ostvariti glumci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.