NavMenu

U Gornjem Vakufu pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka

Izvor: RTRS Nedjelja, 13.11.2016. 11:32
Komentari
Podeli

Antibiotik hloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u mlijeku u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf, prenosi Dnevni avaz.

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijeloj teritoriji BiH, u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Ovu informaciju za Dnevni avaz potvrdio je i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istakao da je ispitivanje sprovedeno akreditovanom potvrdnom metodom u laboratoriji Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

- Prema laboratorijskim izvještajima, analizom uzoraka mlijeka akreditovanom potvrdnom metodom visoke tekućinske hromatografije-tandemske spektrometrije utvrđena je koncentracija hloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je hloramfenikol zabranjen, odmah smo obavijestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije - rekao je Kalaba.

On je naglasio da su nadležnim veterinarskim inspektorima obavještenja data juče, odmah po primanju nalaza, da bez odgađanja preduzmu mjere na dvije farme na području Gornjeg Vakufa, "kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua hloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi".

- Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se sprovede kontrola lijekova na farmama i da se nalože mjere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovog mlijeka u javnu potrošnju sa farmi, dok se ne izvrši provjera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mlijeka - naveo je Kalaba.

U kantonalnoj inspekciji je potvrđeno da je pisanim putem naloženo vlasnicima šta da rade dok ne stignu konačni nalazi.

- To mlijeko nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju - navode u kantonalnoj inspekciji.

Hloramfenikol je antibiotik koji djeluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija. Najvažnije neželjeno djelovanje hloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestuje pojavom anemije, čak i leukemije.
Najveći pronalazak hloramfenikola u regionu desio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mlijeka sa zabranjenim antibiotikom.

U aprilu ove godine Kalaba je potpisao uputstvo o privremenoj zabrani uvoza pošiljki mesa goveda i svinja iz Holandije u BiH. Ova odluka donesena je radi sprečavanja unosa štetnog antibiotika hloramfenikola u prehrambeni lanac ljudi u BiH, a zabrana se odnosila na uvoz pošiljki iz dvije holandske klaonice.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.