NavMenu

Vlada RS usvojila Nacrt zakona o bankama

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.11.2016. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o bankama RS i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS. U izradi ovih zakona su, osim ministarstva finansija, učestvovali i predstavnici Agencije za bankarstvo RS, banaka i drugih relevantnih instuticija iz finansijskog sektora.

Cilj donošenja novog zakonskog okvira jeste stvaranje zakonskih pretpostavki za podizanje nivoa otpornosti pojedinačne banke i cjelokupnog bankarskog sistema, kako bi kapitalno ojačane banke pružile veću podršku realnom sektoru i obezbijedile zaštitu interesa deponenata.

Novim zakonom prihvaćena su najnovija rješenja iz direktiva Evropske unije prilagođena stepenu razvijenosti domaćeg bankarskog sektora, uobzirena su pozitivna praksa zemalja iz okruženja i prijedlozi dati kroz pruženu tehničku pomoć Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Osim uvođenja strožijih kapitalnih zahtjeva, unapređenja korporativnog upravljanja i sistema upravljanja rizicima u bankama, uređenja kupoprodaje plasmana što doprinosi rješavanju problema naplate nekvalitetnih kredita, te uspostavljanja nadzora nad bankarskim grupama na konsolidovanoj osnovi, posebnu novinu usvojenog zakona predstavljaju odredbe kojima se uređuje restrukturiranje banaka.

U skladu sa principima i načelima restrukturiranja banaka utvrđenim relevantnim direktivama Evropske unije i dobrom međunarodnom praksom, Nacrtom zakona o bankama RS se, takođe, uspostavlja efikasan i fleksibilan mehanizam za rješavanje slučajeva banaka koje imaju problema u svom poslovanju. Pomenutim mehanizmom obezbjeđuje se poptuna zaštita osiguranih depozita, ograničava trošenje budžetskih sredstava za spasavanje banaka i uspostavlja pravilo da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke.

Kao preventivne mehanizme zakon uvodi obavezu izrade planova oporavka od samih banaka i posebne mjere rane i brze intervencije Agencije za bankarstvo RS kao supervizora, u cilju sprečavanja širenja problema i očuvanja finanasijske stabilnosti uz najmanje moguće troškove.

Radi usaglašavanja sa novim Zakonom o bankama, izmijenjen je i dopunjen Zakon o Agenciji za bankarstvo RS, kojim su uvedena dodatna ovlašćenja i nadležnosti Agencije za bankarstvo RS, posebno u postupku restrukturiranja banaka. Takođe, propisuju se detaljniji kriterijumi za izbor članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije, kao i predviđa formiranje u okviru Agencije Odbora za nadzor i Odbora za restrukturiranje banaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.