NavMenu

Građevinarstvo na nogama drži niskogradnja - Strane kompanije dobijaju sve više poslova na tržištu RS

Izvor: Glas Srpske Petak, 11.11.2016. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Vrijednost građevinskih radova realizovanih u Srpskoj u trećem tromjesečju ove godine porasla je za 3,3% u odnosu na isti prošlogodišnji period, čime je prekinut negativan trend u ovom sektoru u 2016. godini.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom i drugom kvartalu ove godine vrijednost građevinskih radova padala je u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u trećem taj trend zaustavljen.

Građevinarstvo je u periodu jul-septembar isplivalo iz minusa, zahvaljujući učinku niskogradnje, gdje su neimari neutralisali pad obima posla kolega u visokogradnji. Obim radova u niskogradnji porastao je 5,5%, dok je visokogradnja imala pad od 6,7%. Zbog mnogo veće vrijednosti poslova u niskogradnji, zahvaljujući njenom rastu ostvaren je i ukupan pozitivan efekat.

Predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS Borko Radinković ističe da stanje u građevinskom sektoru nije sjajno, iako statistika pokazuje da je u trećem kvartalu u usponu i da je prekinut negativan trend.

- Te stope su niske i ne oslikavaju stvarno stanje. Stanogradnju održavaju u životu još krediti Investiciono-razvojne banke RS, pomoću kojih mladi i mladi bračni parovi lakše dolaze do stanova. Na niskogradnju uglavnom otpada izgradnja dionice autoputa "9. januar" od Prnjavora do Doboja, što je uz druge realizovane projekte dovelo do većeg obima građevinskih radova. Manje firme, međutim, imaju mnogo problema i ne može se govoriti o oporavku građevinarstva - naveo je Radinković, koji je i vlasnik firme Binis beton iz Banjaluke.

(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Radinković navodi da su domaće građevinske firme suočene sa žestokom konkurencijom inostranih.


- One dobijaju sve više poslova na tržištu RS, dok se domaći kapaciteti zanemaruju i bacaju u drugi plan. Krajnje je vrijeme da budu preduzete mjere za zaštitu domaćih firmi - ističe Radinković.

Rukovodilac u građevinskom preduzeću Hidrokop iz Banjaluke Goran Babić ističe da uprkos teškoj situaciji uspijevaju da ugovore projekte i obezbijede dovoljno posla radnicima.

- Očekujemo da i u idućem periodu održimo obim posla koji trenutno imamo, iako je vrijeme izazovno - kazao je Babić, saglasivši se da su veliki projekti koji su realizovani u niskogradnji izvukli građevinski sektor iz minusa.

Struktura u trećem kvartalu

+5,5% - niskogradnja

- 6,7% - visokogradnja

Učinak građevinarstva u ovoj godini

- 8,7% - prvi kvartal

- 3,8% - drugi kvartal

+3,3% - treći kvartal


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.